Nem tetszik Jeff Bezosnak a SpaceX NASA-tól elnyert galaktikus összegű tendere

MTI/EPA/Victoria Bonn-Meuser
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 04:35

Kiderült, hogy sokkal több pénz ütheti Elon Muskék markát, mint azt korábban szakérők feltételezték.

Mint ahogyan arról korábban már szerkesztőségünk is beszámolt, a SpaceX nyerte a NASA által kiírt nagyszabású pályázatot, melynek keretében az Elon Musk által vezetett vállalat dolgozhat az Artemis Hold-misszió rakétáinak és moduljainak kifejlesztésén, mellyel ismét embert küldhet az Egyesült Államok Földünk hűséges követőjének felszínére.

A tender második és harmadik helyezettje, az Amazon atyjának cége, a Blue Origin, valamint a Dynetics elfogadhatatlannak nevezte az amerikai űrügynökség döntését, mellyel több mint 2,9 milliárd dollár juthat a SpaceX zsebébe fejlesztés gyanánt – írta a Futurism magazin.

Nemtetszésük apropóján a két vállalat a szövetségi szerződéses vitákat kezelő Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz (GAO) fordult, akik megpróbálják rendezni az ügyfelek közötti feszültséget a jelenleg hatályos jogszabályok értelmezése mellett.

A Blue Origin és a Dynetics hétfőn nyújtotta be kérelmét a GAO-hoz, melyben azt írták, a SpaceX veszélyeztetheti az Artemis program sikerességét, ugyanis nincs semmiféle garancia arra, hogy 2024-re elkészülnek a küldetéshez szükséges szerkezetek.

Elon Musk korábban már Twitterén is reagált Jeff Bezos húzására, amivel szerinte a SpaceX-et próbálták meg befeketíteni. Posztjában a dél-afrikai származású amerikai üzletember azt írta gúnyosan, Bezosék nem tudtak pályára állítani egyetlen rakétát sem az elmúlt hetekben, “nem állt fel nekik, ezért ennyire morcosak”.

Bármi is legyen az ügy vége, a 21. század űrversenye izgalmasabb, mint azt az előző néhány évtizedben megszokhattuk, Kína csatlakozásával, valamint az Orosz Szövetségi Űrügynökség vadonatúj űrállomásának fejlesztésével pedig ismét berobbanhat az érdeklődés az univerzum iránt.