Nem lesz kötelező az oltás Magyarországon, ismert emberek segítik meggyőzni honfitársaikat

Fotó: Békéscsaba, 2021. április 8. Fekete Beáta ápolónő (j) beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 8-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Hujber Dávid

2021.április.8 - 12:37

A kormány továbbra sem tervezi azt, hogy kötelezővé tegye az oltásokat, még abban az esetben sem, ha sok vakcina marad raktáron.

A kormányinfón ideje alatt a kérdések között szerepelt az is, hogy mi a terv arra, ha elfogynak a regisztráltak, miközben van még 3-4 millió beoltatlan felnőtt magyar állampolgár. „Kötelező lesz az oltás, vagy kampány lesz, vagy mi lesz?” – hangzott el a kérdés második fele.

Gulyás Gergely miniszter szerint nem lehet az oltást kötelezővé tenni, illetve egy területen lehetne a ma érvényben lévő jogszabályok szerint ezt megtenni. Az egészségügyben dolgozók számára kötelezővé tehette volna a kormány az oltást, de másképpen döntött.

„Ajánlottuk mindenkinek, de nem akartunk senkinek sem kötelezni oltásra.” Gulyás hangsúlyozta, önkéntes az oltás, mindenkit biztatnak annak felvételére, és annak érdekében, hogy ez még eredményesebb legyen, elindítanak egy kampányt.

Ez a kampány az oltás regisztrációja és az oltásban való részvétel mellett fog szólni, ahol nagyon sok köztiszteletnek örvendő kiváló és kiemelkedő életutat is maga mögött tudó ember vállalta részvételt.

Nem állnak le az oltások az AstraZeneca vakcinájával Magyarországon

Többek között Kemény Dénes, Nagy Tímea, Cseh László, Gyurta Dániel, Müller Cecília és Szlávik János is arra fogja biztatni az embereket, hogy oltakozzanak. Ennek érdekében indítják el a nagy reklámkampányt, amit várhatóan hamarosan mindenki látni fog.

Egyéb más országokban már láthattunk hasonlót. A briteknél például Elton John is szerepet vállalt egy ilyen kampányban.