Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Nem biztos, hogy hatásos az AstraZeneca-vakcina az idősek esetében

Newcastle, 2021. január 11. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagának beadására készül egy ápoló az angliai Newcastle oltóközpontjában 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak elõzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket. MTI/AP/Scott Heppell
not image

Kulcsár Péter

2021. január 25. - 23:35

A német döntéshozók attól tartanak, hogy az Oxfordi Egyetem és a svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű védőoltása nem kellően hatékony a 65 év feletti személyeknél.

A Reuters hírügynökség a Bild és a Handelsblatt magazinok bennfentes forrásaira hivatkozva azt írta, egyes német kormánytagok úgy gondolják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem fogja jóváhagyni az AstraZeneca készítményét a 65 év feletti állampolgároknál való alkalmazásra.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az országok java része már több millió dózist előre lekötött magának a védőoltásból, az AstraZeneca képviselői azonban múlt héten bejelentették, hogy az Európai Unió tagállamai számára legyártásra tervezett mennyiséget egészen biztosan nem fogják tudni garantálni, ezért március végéig tolták ki a disztribúció határidejét.

A svéd biotechnológiai vállalat szóvivője mindeközben az Express brit hírportál megkeresésére válaszolt a riportereknek, és elmondta, hogy hamisak az állítások, miszerint a vakcina mindössze 8 százalékban lenne hatásos a 65 felettieknél, konkrét tényekkel és magyarázattal azonban egyelőre ő sem tudott szolgálni.

Miközben a világon a Pfizer és a Moderna védőoltásaival javában zajlik a vakcinációs program, addig rengeteg új készítmény vár még elfogadtatásra az EU-ban, legyen szó éppen a Johnson & Johnson, a Sinovac, a Sinopharm vagy éppen az orosz Szputnyik V oltószereiről.

Egyelőre a legjobb eredményeket a Pfizer vakcinája mutatta, viszont esetükben sem rózsás a helyzet, hiszen a megnövekedett kereslet következtében kénytelenek voltak elhalasztani a beígért dózisok kiszállítását, ami komoly feszültségeket szított az EU-tagállamok és a vállalat között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.