Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Négyszer több alapbetegséggel nem rendelkező hunyt el az elmúlt hónapban, mint korábban

Fotó: Parentingupstream/Pixabay
not image

Kornis Vivien

2021. április 8. - 19:44

A koronavírus járvány harmadik hullámában jelentősen megnövekedett az alapbetegség nélkül elhunytak száma.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában jelentősen több olyan ember veszti életét a fertőzés következtében, akinek nem volt alapbetegsége – írja a Telex.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Bár a rendelkezésre álló, hivatalos adatok szerint Magyarországon már tetőzött a harmadik hullám, úgy tűnik, egyelőre nem dőlhetünk hátra: szerdán különösen magas halálozási adatokról tettek jelentést – rekord sokan, szám szerint 311-en vesztették életüket koronavírusos megbetegedés következtében, bár Müller Cecília szerint ez egyfrajta adattorlódásnak köszönhető. 

A harmadik hullám súlyossága korábban is egyértelműen látszott az új napi fertőzések és az elhunytak számának növekedéséből. A Telex azt írja, hogy az RTL Híradója és a Blikk korábban már beszélt arról, hogy az alapbetegséggel nem rendelkezők nagyobb arányban vannak vesztik életüket koronavírus következtében, mint a világjárvány ezt megelőző szakaszaiba. Ennek alapján pedig a portál szintén megvizsgálta az adatokat, és ezek alapján, hogy a március eleje óta tartó időszakban jelentősen megnőtt a koronavírus áldozatai között azok aránya, akik nem szenvedtek krónikus betegségben, alapbetegségben.

Magyarországon a koronavírus-járvány első és a második hullámában az alapbetegség nélkül elhunytak aránya egy százalék alatt volt, míg a harmadik hullámban ez 2.3 százalékra emelkedett. A Telex grafikonja szerint tavaly novembertől idén március elejéig ugyan voltak kilengések az adatokat illetően, ám 0.92 százalék maradt az időszak átlaga, és számos olyan nap is volt, amikor egyetlen olyan személy sem hunyt el, akinél nem tudtak alapbetegséget azonosítani. 

Március elején először látványosan beesett az alapbetegség nélkül koronavírusos megbetegedés következtében elhunytak aránya, de március 10-e után pár nap alatt feljebb kúszott, mint korábban bármikor. Március 21-e óta egyetlen olyan nap sem volt, amikor ne halt volna meg olyasvalaki, akinél nem azonosíottak alapbetegségetet. Az elmúlt napokban a Telex gyűjtése szerint a hivatalos adatok alapján az arány csökkenni kezdett, de ennek az időszaknak így is 3.67 százalék az aránya, ami négyszere az előző időszakban mérteknek. 

Az RTL-re hivatkozva azt írja a Telex, hogy Boldogkői Zsolt molekuláris biológus úgy gondolja, ennek hátterében az Egyesült Királyságban először azonosított, a köznyelvben brit variánsként emlegetett mutáció állhat, ami jóval nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a korábban terjedő vírustörzs.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.