Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

NATO-főtitkár: Nehéz elhinni, hogy Oroszországnak nem volt köze a Ryanair-gép eltérítéséhez

Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
not image

Borbély Fanni

2021. május 28. - 21:43

A NATO “államilag támogatott gépeltérítésnek” nevezte azt az incidenst, amely Roman Protaszevics újságíró őrizetbe vételéhez vezetett.

“Tudjuk, hogy Oroszország és Fehéroroszország között nagyon szoros a kapcsolat, ezért nehéz elhinni, hogy a minszki rezsim képes lenne ilyesmire anélkül, hogy Oroszországgal bármiféle koordinációt folytatna”

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését – mondta Jens Stoltenberg a Sky Newsnak.

A megjegyzéseket a britek új repülőgép-hordozója, a HMS Queen Elizabeth fedélzetén tette a NATO idei legnagyobb gyakorlatán. A NATO követeli Roman Protaszevics fehérorosz újságíró és élettársa, Sofia Sapiega szabadon bocsátását, akiket azután tartanak fogva, hogy a repülőgépet, amelyen utaztak, egy fehérorosz katonai repülőgép eltérítette.

Stoltenberg megjegyzései fokozhatják a feszültséget Oroszország határainál, mivel a NATO több ezer katonája gyakorlatozik Romániában a Steadfast Defender hadművelet keretében. Eközben a haditengerészetek a Fekete-tengeren és az Atlanti-óceánon több ezer fő részvételével jelenleg is 30 nemzet gyakorlatát tartják.

A cél az, hogy teszteljék a NATO fenyegetésekkel szembeni elrettentő és védelmi képességét, a gyakorlatot azonban beárnyékolja Fehéroroszország – és valószínűleg Oroszország – kihívása azzal szemben, amit a szövetség képvisel. A NATO a Ryanair-incidenst “államilag támogatott eltérítésnek” nevezte.

Nem lesz katonai válaszlépés. Ehelyett az egyes tagállamok szankciókat fognak alkalmazni, és sürgős független vizsgálatot fognak követelni, a NATO repülőgépei azonban továbbra is figyelemmel kísérik Oroszországot és szövetségeseit. Miközben a Queen Elizabeth Strike Group kelet felé tart, brit és amerikai repülőgépek járőröznek majd a Fekete-tengeren, hogy szemmel tartsák az orosz tevékenységet.

Steve Moorhouse parancsnok a Sky Newsnak azt nyilatkozta: “Mindig szemmel fogjuk tartani. A horizontfelmérés mindennapos tevékenység számunkra – csak meg kell értenünk, hogy milyen veszélyek fenyegetnek bennünket, és résen kell lennünk. Ma már több embernek is mondtam, hogy a téves számításokra nagyon kell ügyelnünk”.

Tony Radikin brit tengernagy, admirális a Sky Newsnak azt mondta, hogy Oroszországot meg kell figyelni.

“Oroszország demonstrálni akarja, hogy mire lehet képes velünk szemben. Oroszország azt próbálja demonstrálni, hogy hol képes fenyegetni a NATO érdekeit és értékeit.”