Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Az FBI is vizsgálatot indított Fehéroroszország ellen

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a minszki parlamentben 2021. május 26-án. Fehérorosz hatóságok egy nappal korábban leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Szofija Szapegát. MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega
not image

Nagy Noel

2021. május 28. - 10:38

Rolandas Kiskis, Litvánia bűnügyi rendőrségének vezetője megerősítette, hogy Lengyelország és az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is külön vizsgálatot indítottak a Ryanair-incidens ügyében.

A korai pénteki órákban ezen felül kiderült az is, hogy a Nemzetközi Civil Repülési Szervezet (ICAO) tanácsa soron kívüli ülést hívott össze annak érdekében, hogy mihamarabb felállítsák a tényállást a Fehéroroszország által elkövetett jogsértés ügyében – adta hírül a Sputnik hírügynökség.

Az ICAO kijelentette, hogy minden részletet megfelelően rekonstruálni kell, amely a volt szovjet tagköztársaság hétvégi akciójával összefüggő, mely nem kis nemzetközi botrányt váltott ki. Mint közölték:

„Nagyon fontos, hogy az ICAO testületi szervei rekonstruálják a történéseket, hogy vajon egy ICAO tagállam tényleg megsértette-e a nemzetközi repülési szabályokat, köztük a Chicagói Konvenció és annak jegyzőkönyveiben lefektetett szabályokat”

Ronald Kiskis pedig eközben újabb információkról rántotta le a leplet a vizsgálódások kapcsán, ugyanis bejelentette, hogy az FBI külön vizsgálatot indított Fehéroroszország ellen a Ryanair-incidens összefüggésében.

Valentin Rybakov, az ENSZ fehérorosz missziójának vezetője elmondta, hogy elítélik azon közleményeket, amelyeket Belgium, Észtország, Franciaország, Írország, Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok tettek az incidens kapcsán.

Korábban ezen nyolc ország egy közös közleményben ítélte el, hogy a belorusz hatóságok leparancsolták a 132 utast szállító Ryanair-járatot, hogy letartóztassák Roman Protasevics ellenzéki újságírót és barátnőjét.

„Reagáltunk erre, tiltakozó üzeneteinket megküldtük ennek a nyolc országnak, akik a közleményt kiadták. Kifejeztük, hogy bármilyen értékelés vagy vélemény megfogalmazása a megfelelő vizsgálatok lezárása előtt, súlyos sértések az ENSZ tagországok által”

fogalmazott.

A vasárnap történt eset során Alekszandr Lukasenka személyesen intézkedett, hogy leszállítsák a Görögországból Litvániába tartó Ryanair-járatot. A fehéroroszok bombariadóra hivatkozva egy harci repülővel kényszerítették le a gépet, ahol letartóztatták a két ellenzékit.

Protasevics személyesen Lukasenka ellenségévé vált azáltal, hogy megalapította a NEXTA Telegram-csatornáját, amelyen keresztül bemutatta a hatóságok erőszakát a demonstrációk során, mindenféle cenzúra nélkül.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.