Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Lukasenko azt állítja, hogy a Ryanair-gép bombariadója “Svájcból érkezett”

Fotó: MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov
not image

Borbély Fanni

2021. május 26. - 13:35

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a Ryanair gépeltérítése óta tett első nyilvános nyilatkozatában azt állította, hogy az utasszállító gépen lévő bombára vonatkozó figyelmeztetés valójában Svájcból érkezett.

Lukasenko szerda reggel Minszkben beszélt parlamenti képviselők és tisztviselők egy csoportja előtt, és azt is elmondta, hogy az incidensre adott reakciók azt mutatják, hogy Európa belföldi ellenségeivel együttműködve destabilizálja Fehéroroszországot.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

“Ahogy azt előre megjósoltuk, az országon kívüli és belüli rosszindulatúak megváltoztatták támadási módszereiket. Számos vörös vonalat átléptek, és átlépték a józan ész és az emberi erkölcs határait”

– mondta Lukasenko.

Korábban minszki tisztviselők azt állították, hogy a bombariadó a Hamász palesztin csoporttól érkezett. Lukasenko, aki egyébként 27 éve van hatalmon, azt mondta, hogy Fehéroroszország “kísérleti lőtérré” vált a Nyugat számára, amely kelet felé, Oroszország felé szándékozik vonulni.

Roman Protasevics ellenzéki bloggert letartóztatták, amikor a repülőgépet egy MiG-29-es vadászgép felügyelete alatt a fehérorosz fővárosba irányították. Ő és barátnője, Sofia Sapega, akit szintén letartóztattak, az őrizetbe vételük óta később mindketten videókon jelentek meg, és a jelek szerint mindketten “bevallották” a bűncselekményeket.

Lukasenko rendkívüli beavatkozásának következményei a tavaly nyári tömegtüntetések óta először került a címlapokra Fehéroroszországban – a választásokat követően, amelyeket széles körben úgy vélik, hogy elveszített az ellenzék jelöltjével, Szvjatlana Csihanouskajával szemben.

Európa máris szokatlanul gyorsan reagált a repülőgépes incidensre, és új szankciócsomagot jelentett be, amely elsősorban a fehérorosz állami légitársaságot, állami vállalatokat és Lukasenko belső köréhez tartozó személyeket célozza. A legtöbb európai légitársaság felfüggesztette a Fehéroroszország légterében áthaladó járatokat.

A vitatott elnök azt állította, hogy közömbösek számára az intézkedések, és ragaszkodott ahhoz, hogy a fehérorosz légtér megbízhatóbb, mint az olyan alternatívák, mint Ukrajna, amely még mindig a Malaysian Airlines MH17-es járatának 2014 júliusi, Donbassz fölött történt lezuhanása után is küzd – írja az Independent.

“Ha nem akarnak a biztonságos Fehéroroszország felett repülni, repüljenek oda, ahol 300 embert a sírba küldtek”

– közölte Lukasenko.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.