Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Ezt találták a NASA tudósai a Bennu aszteroida mintáit tartalmazó kapszulában

A szakembereknek a lélegzete is elállt a látottak miatt, hiszen „egy tudományos kincsesdoboz” került a birtokukba.

Fotó: Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videófelvételről készített képén a NASA munkatársai előzetes vizsgálatnak vetik alá az OSIRIS-Rex amerikai űrszondát a védelmi minisztérium kísérleti és kiképzőközpontjában, miután az űreszköz az általa begyűjtött aszteroidamintával földet ért a sivatagban, az Utah állambeli Dugway térségében 2023. szeptember 24-én. A 2016 szeptemberében a floridai Cape Canaveral űrközpontból indított űrszonda mintegy 250 grammnyi kőzetmintával tért vissza, amit 2020 októberében gyűjtött be a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű Bennu aszteroidán. A mintákat a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre. Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. MTI/AP/NASA
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, vasárnap ért földet Utah államban egy kapszula, amelyben 250 gramm körüli tömegű, a Földtől nagyjából 350 millió kilométerre lévő Bennu aszteroidáról gyűjtött mintát még 2020-ban az OSIRIS-Rex űrszonda.

A NASA élőben közvetítette, ahogy a konténer lezuhant, s onnan a texasi Houstonban található Johnson Űrközpontba szállították. Az Al Jazeera pedig most arról számolt be, hogy az amerikai űrhivatal tudósai kedden felnyitották az űrkapszulát. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Mindezt teljes védőfelszerelésben, egy légmentesen lezárt kamrában hajtották végre. Mint kiderült, az eszköz belsejében „fekete színű port és homokszem méretű törmeléket” találtak, bár a NASA azt nem pontosította, hogy azok valóban az aszteroidáról származnak-e.

Hamarosan megkezdik a minták elemzését

Ugyanakkor a közösségi médiában azt írták, a szakembereknek a lélegzete is elállt a látottak miatt, hiszen „egy tudományos kincsesdoboz” került a birtokukba. Hozzátették, a tudósok türelmetlenül várják, hogy elkezdhessék kielemezni a mintákat.

Az űrügynökség megjegyezte, a vizsgálatok megkezdése előtt szét kell szerelniük az űrszondát, ami meglehetősen bonyolult feladat lesz. Később pedig a minták egy részét kísérletekhez fogják felhasználni, míg egy kisebb részét a misszió japán és kanadai partnereinek küldik el.

A többit pedig természetesen megőrzik a jövő generációi számára, hogy tanulmányozhassák. Illetve hozzátették, a tervek szerint október 11-én tartanak sajtótájékoztatót, amelynek során a nyilvánosság elé tárják, milyen megállapításokat tettek a begyűjtött mintákra vonatkozóan.