Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Régen várt minta ért földet a sivatagban egy aszteroidáról

Az egyesült államokbeli Utah állam területén ért földet vasárnap az OSIRIS-Rex űrszonda által egy aszteroidáról nyert minta.

Cape Canaveral, 2016. szeptember 9. Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen egy Atlas V hordozórakétával levegõbe emelkedik a NASA OSIRIS-Rex aszteroidakutató ûrszondája az amerikai légierõ támaszpontján, a floridai Cape Canaveralben 2016. szeptember 8-án. Az ûrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentõ Bennu aszteroida vizsgálata lesz. (MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky)
Világűr

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Vasárnap ért földet Utah államban egy kapszula, amiben 250 gramm körüli tömegű, a földtől nagyjából 350 millió kilométerre lévő Bennu aszteroidáról gyűjtött még 2020-ban az OSIRIS-Rex űrszonda.

A NASA élőben közvetítette, ahogy a konténer lezuhan, innen Texasba fogják majd szállítani egy kutatóközpontba, írja az Infostart. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Az OSIRIS-Rexet még 2016-ban bocsátották fel Floridából, és miután ezt a mintát kinyerte, egy másik aszteroidát, az Apophist vette célba. Ez az első olyan űrszonda, mely aszteroidákból tudott mintát venni, a jelenlegi számítások szerint 2029-ben érkezik meg a másik meteorhoz.

Nem mindennapi, zárás utáni akciót hirdetett az Auchan

A zárás utáni vásárlási lehetőség a törzsvásárlók számára lett meghirdetve.