Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

2026-ban növényeket visz a Holdra a NASA

A NASA bejelentette az első három tudományos kísérletet, amelyet az űrhajósok a Hold felszínén fognak elvégezni a 2026-ra tervezett Artemis 3 küldetés során.

Fotó: Unsplash/NASA
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A NASA Artemis-programjának célja, hogy újra embereket vigyen a Holdra, hogy ott aztán különböző kísérleteket végezzenek. A kiválasztott kísérletek között szerepel a LEAF is (Lunar Effects on Agricultural Flora), amely azt hivatott megfigyelni, hogyan reagálnak a növények a Hold részleges gravitációjára és az űrsugárzásra, írja a Space.com.

„A LEAF lesz az első olyan kísérlet, amely megfigyeli a fotoszintézist, a növekedést, valamint az űrsugárzás és a részleges gravitáció által jelentett stresszhatásokra adott reakciókat”, közölte a NASA. Az ügynökség reményei szerint a Holdon termesztett növényekből származó adatok támogathatják a jövőbeli emberi táplálkozást. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A másik két kiválasztott kísérlet a LEMS (Lunar Environmental Monitoring Station) és az LDA (Lunar Dielektromos Analizátor). A LEMS szeizmométerekből áll, amelyek két év működés után jellemezni fogják a Hold kérgének és köpenyének szerkezetét. Az LDA a holdi elektromos mezők terjedési képességét fogja mérni, figyelemmel kísérve a felszín alatti változásokat, miközben potenciális jéglelőhelyek után kutat.

Bár a NASA még nem véglegesítette az Artemis 3 leszállóhelyét, a kísérleteket a Hold jégmezőben gazdag déli sarkvidékének közelében fogják elvégezni. Az űrügynökség közleményében azt is megjegyezte, hogy semmi garancia nincs arra, hogy a három meghatározott tesztet el tudják majd végezni a Holdon, ugyanakkor a tervek és a célok adottak.