Rejtélyes naprobbanások kutatásába kezdett a NASA

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 16:55

Az amerikai űrügynökség egy bizarr jelenség tanulmányozását célozta meg, ami még 2016-ban történt a Nap felső rétegében, és amire még egyelőre nem találtak magyarázatot.

A robbanás összesen három napkitörésből állt, egy koronális tömeges ejekcióból, egy sugárszerű robbanásból, valamint egy részleges kilövellésből, ami folyamatosan önmagát táplálta – adta hírül a CNET magazin.

Ezek a kitörések egymástól függetlenül létrejöhetnek, ezért lényegében egy hibrid folyamatról beszélhetünk, és még a sorrendjük is felcserélődhet, így a procedúra megfejtése kemény dió lesz a NASA csillagászai számára.

A 2016-os naprobbanás túlságosan nagynak bizonyult a sugárszerű ejekcióhoz, miközben szűk volt ahhoz, hogy tömeges kilövellésként lehessen kategorizálni. Amint lejátszódott a folyamat, részleges erupció történt, mely során egy buborékszerű képződmény keletkezett, ami saját magába omlott vissza.

Mivel a három jelenség ugyanabban az egy órában játszódott le, ezért a NASA kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen egy mechanizmus lehet a felelős a robbanásokért, amit egyelőre nem tudtak pontosan megvizsgálni.

Az esemény a kirakós egyik hiányzó darabja lehet, amivel megérthetik, hogyan működhet a Nap külső rétege, és miként változnak a forró égitesten lévő kitörések, illetve mit idézhetnek elő a központi csillagunkból ezek az erupciók – mondta Emily Mason, a NASA napkutató tudósa.

Mason hozzátette, különböző modellek segítségével leszimulálhatják, mi történne, ha ezek a napkitörések akkora méretűvé válnának, hogy akár a Földet is veszélyeztethetnék, ezáltal időben felkészülhetne az emberiség arra, ha esetleg fenyegetnének minket.