Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Minden eddiginél ragyogóbb a sarki fény egy napkitörés miatt – Európában is látni

Fotó: Unsplash/Johannes Groll
not image

Borbély Fanni

2021. október 31. - 16:47

Csütörtökön egy hatalmas napkitörés történt, mely szombaton eléri a Földet, ami erős geomágneses vihart eredményezhet, és a sarki fény láthatóvá válhat az Egyesült Államok és Európa egész területén.

A NOAA szombatra és vasárnapra G3-as, azaz “erős” geomágneses viharjelzést adott ki a Földbe csapódó kitörés előtt. A geomágneses viharok skálája a G1-től, vagyis a kisebb vihartól a G5-ig, vagyis az extrém viharig terjed.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Ez a geomágneses vihar feszültségzavarokat és téves riasztásokat okozhat egyes védelmi eszközökön – figyelmeztet a NOAA. Emellett nagyfrekvenciás rádiókimaradásokat és a rádiókapcsolat megszakadását okozhatja a Föld napsütötte oldalán. A közelgő geomágneses vihar leglátványosabb hatása az, hogy valószínűleg felerősíti a sarki fényt, így az USA és Európa nagy részén láthatóvá válik.

Az Alaszkai Fairbanks Egyetem Geofizikai Intézetének Aurora-előrejelzése szerint, ha az időjárás engedi, a sarki fény Portland Oregontól New York-ig látható lesz. Emellett a horizonton egészen a nevadai Carsonig, Oklahomáig és az észak-karolinai Raleighig is látható lehet.

Európában az előrejelzés szerint, ha az időjárás engedi, a sarki fény látható lesz a fejünk felett Norvégiában, Svédországban és Finnországban, sőt, egészen Skóciáig és az oroszországi Szentpétervárig is elérhet a fénye.

A horizonton egészen az írországi Dublinig és a németországi Hamburgig látható lesz. A CNN szerint az aurora australis, vagyis a déli sarki fény is hasonló intenzitással lesz látható: az előrejelzés szerint az ausztráliai Melbourne-től az új-zélandi Christchurchig látható lehet a horizonton.