Intenzív geomágneses vihar érte el tegnap éjjel a Földet

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 13. - 17:01

Nem csupán Aurora Borealist okozhatnak ezek a furcsa égi jelenségek, hanem komoly károkat is előidézhetnek.

A NOAA (Amerikai Légkörkutató Intézet) tájékoztatása szerint október 9-én koronakilökődés történt a Nap felszínén, mely október 11-éről 12-ére virradó éjjel keresztezte a Föld pályáját. A Föld ekkor pont pályája azon részén haladt, ahol útjába került a Napból kilökődött anyagnak, így a töltött részecskéknek is, így a bolygónkat geomágneses vihar érte el a múlt éjjel.

Az Időkép beszámolójából kiderült, a mostani vihart a NOAA A G2-es csoportba sorolta, ami közepesen erős geomágneses viharnak felel meg.

A napkitörés hatására töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe (ionoszférába) a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.

A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben, emiatt láthatjuk a sarki fényt erősebbnek, illetve alacsonyabb szélességeken is megfigyelhetővé válik ilyenkor az Aurola Borealis.

A napkitörések a műholdak, űrszondák működésében zavart okozhatnak, vagy akár az igazán erősek tönkre is tehetik azokat, valamint bolygónkon is áramkimaradások következhetnek be, illetve összeomolhatnak akár a kommunikációs és navigációs rendszerek is.