Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

Furcsa röntgensugarak lövellnek ki az Uránuszból

Szokatlan felfedezést tettek csillagászok a Naprendszer égszínkék gázóriásával kapcsolatban.

Fotó: NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A különös sugárzás mindössze az Uránusz esetében számít szokatlan jelenségnek, a Naprendszer más égitestjeinél egy teljesen normális fenoménről beszélhetünk – olvasható a Journal of Geophysical Research: Space Physics tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmányban.

Szinte mindegyik bolygóról sikerült röntgensugarakat befogni, eddig kizárólag a Neptunuszról és az Uránusz irányából nem tudták regisztrálni őket. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ, a University College London és az Európai Űrközpont közreműködésében megalakult kutatási projekt keretében egy nemzetközi tudócsapat fizikusai és csillagászai próbálták meg kideríteni, vajon honnan származhatnak a nemrég azonosított bizarr röntgensugarak.

Az előzetes feltételezések szerint az Uránusz atmoszférájának felső rétegeiben található, elektromosan töltött részecskék napsugarakkal való találkozása révén alakulhattak ki, de az sem elképzelhetetlen, hogy a gázóriás körül keringő gyűrű a felelős a jelenségért.

Bármi is legyen az igazság, az egészen biztos, hogy a mágneses tér behatása következtében jönnek létre az Uránuszon a Földön is látható sarki fényeknél sokkal intenzívebb és komplexebb mágneses viharok, amelyek hozzájárulhatnak a röntgensugarak emissziójához is.