Beüzemelték a világ legnagyobb napelemfarmját Thaiföldön

EGAT
not image

Kulcsár Péter

2021. november 13. - 21:46

A hatalmas létesítmény több mint 145 ezer napelemből áll, amelyek óriási mennyiségű villamos energiát képesek termelni.

A Lam Dom Noi folyó mellett felhúzott Sirindhorn nevű vízerőmű a kihelyezett napelemfarm segítségével 45 megawatt tiszta, zéróemissziós megújuló energiát képes előállítani – olvasható a Thai Villamosenergia-termelő Hatóság (EGAT) közleményében.

Az óriási méretekkel rendelkező komplexumot azért építették meg, hogy 2050-re teljesíteni tudják a thai miniszterelnök tervezetét, miszerint a délkelet-ázsiai ország az évszázad közepére karbonsemlegessé szeretne válni.

Thaiföld évente 114 ezer gigawatt elektromos áramot termel fosszilis üzemanyagokkal és szénnel működtetett erőművekből, míg a napelemek, a szélerőművek és a vízerőművek a teljes kapacitás mindössze 10 százalékáért felelnek.

A 34 milliárd dollárból elkészített napelemfarmnak köszönhetően növelni tudnak ezen az arányon, nem mellesleg olcsó energiát generálhatnak, amit a környező települések és városok lakói használhatnak majd fel.

A környezetbarát technológia révén a 70 futballpályányi kiterjedésű földterületen kialakított napelemtengernek hála évente 460 ezer köbméter elpárolgásra ítélt vizet spórolhatnak meg, ami az erőműből távozna.