Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Nagy pofont adott az amerikai oltási programnak a Janssen-fiaskó

A Janssen gyógyszergyártó üzeme a hollandiai Leidenben 2021. március 10-én. A cég laboratóriumában fejlesztették ki a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcináját, amelynek alkalmazását várhatóan március 11-én engedélyezi az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága. Uniós tisztviselõk szerint a szállítások várhatóan áprilisban kezdõdnek. MTI/EPA/ANP/Sem van der Val
not image

Kornis Vivien

2021. május 12. - 19:21

A Johnson & Johnson egydózisú koronavírus elleni védőoltása használatának tíz napi tartó szüneteltetése tovább nehezítette a korábban is hezitáló és szkeptikus amerikaiak vakcinával való elérését az egészségügyi hatóságok szerint, ez pedig hátráltatja a kitűzött oltási célok elérését.

A The Wall Street Journal arról ír, hogy a vidéken élők nagy része lemondta az oltási időpontját a múlt hónapban bekövetkező szünet ideje alatt, és az oltópontok tájékoztatása szerint rengetegen nem egyeztettek újabb alkalmat a vakcina felvételére. A kérdőíves kutatásokból kiderül, hogy a Johnson & Johnson alkalmazásának több mint egy hétig tartó felfüggesztése miatt kevésbé valószínű, hogy beoltaltják magukat a bizonytalanok. 

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A tíz napos szünet utóhatása a nyájimmunitás elérésére való eddigi erőfeszítések eredményeit is kockáztatják, amelynek megléte az egyik alapfeltétele a járványügyi intézkedések széleskörű feloldásának, ezzel pedig a normális élethez való visszatérésnek. 

Az Egyesült Államok egészségügyi szakértője szerint azok többsége, akik meg szerették volna kapni a vakcinát, az elmúlt négy hónap oltási kampányában már beadatták maguknak, azok pedig, akik szkeptikusok, vagy még hezitálnak, az egydózisú vakcina körül kialakult bizonytalanságnak köszönhetően kisebb eséllyel mennek el felvenni az oltóanyagot, mint korábban. 

A szakemberek abban bíznak azonban, hogy ez az aggodalom idővel halványulni fog. A Johnson & Johnson egydózisú vakcinának előnye, hogy könnyebben tárolható, mint az Egyesült Államokban jóváhagyott, másik két oltóanyag, a Pfizer-BioNTech és a Moderna védőoltásai, valamint, hogy egyetlen dózis is elegendő belőle az elérhető maximális védettség kialakulásához. 

Egyes egészségügyi szolgáltatók elárulták, hogy az sem segített a J & J vakcinájának időszakos felfüggesztésének ideje alatt, hogy azoknak az embereknek, akik már rendelkeztek időponttal, a Moderna vagy a Pfizer oltóanyagát ajánlották fel. Ez leginkább a mellékhatásoktól való félelemnek köszönhető, különösen a nők esetében. 

Egy egészségügyi dolgozó arról beszélt, hogy a bizonytalanság, a hezitáció feloldásának érdekében többször beszélnek az emberekkel, és nem csak az oltóanyagok biztonságáról és hatékonyságáról, hiszen az egyéni kérdéseik megválaszolásával tudják a döntést a legjobban segíteni.