Müller Cecíliát már a kérdés is ledöbbentette, amit az oltásról kapott

Budapest, 2020. április 10. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. MTI/kormany.hu
not image

A T-800-as

2021. január 20. - 12:43

Az országos tisztifőorvost nagyon meglepte az egyik kérdés az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója során, és tisztázta is a helyzetet.

Az országos tisztifőorvost nagyon meglepte az egyik kérdés az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója során, és tisztázta is a helyzetet.

Annak ellenére, hogy még mindig kevés vakcinát kap Magyarország, jó hírek is vannak ezen a területen, hiszen hamarosan a teljes egészségügy védetté válhat, miután már közel 120 000-en kapták meg az oltásukat a szektoron belül.

Ez mindenképpen jó hír, de az már kevésbé, hogy továbbra is csak kisebb szállítmányok futnak be, ráadásul egy újabb hetet kell várni a következő adagra. Ha azonban minden jól megy, azzal a mennyiséggel valószínűleg már a teljes egészségügyet le lehet fedni.

Ezzel együtt természetesen az idősotthonokban is folytatódnak az oltások, ahol szintén sokan mondtak igent, addig a lakosság részéről 1,8 millió emberről tudni. A megfelelő immunizáláshoz sokkal több jelentkezőre lesz szükség, akárcsak vakcinára, amit Kína és Oroszország biztosíthat.

Az operatív törzs szerdai sajtóeseményén egy olyan kérdés is elhangozott, miszerint valóban előfordulhat az, hogy kiöntözgetnek fel nem használt vakcinákat az oltópontokon. Müller Cecília reakciója sokat elárult arról, hogy mindez távolról sem lehet igaz.

„Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyt ér. Ilyen biztosan nem fordulhat elő. Az oltópontok és az oltópontokon szolgálatot teljesítő orvosok, egészségügyi dolgozók, és mindenki, aki teszi a dolgát, pontosan tudja, hogy mi a feladata.”

Koronavírus – egyetlen személy akár 102 embert is megfertőzhetett

„Mindenki, aki előjegyzést kap, időre érkezik, pontosan azért, hogy kiszámítható legyen az a vakcinamennyiség, amit arra a napra a mélyhűtőből, a -70-80°C-ból elővesznek, és ugye az még 2-8°C-on tárolva öt napig oltható.”

„Az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak. Ezt nagyon ügyesen megszervezik az oltópontok. Jellemzően úgy teszik, hogy tudjuk azt, még több ezer egészségügyi dolgozó is várakozik a védőoltásra, és már jelentkezett, de még nem jutott hozzá.”

„Egyfajta többletlatszámot képeznek úgy, hogy az elérhetőségüket megadva, hogy ha látja, hogy egy adott időpontban az oltóhely, valaki bármilyen okból nem tud megjelenni, akkor őt még aznapra be tudja hívni.”

„Ez a gyakorlatban nem okoz problémát, felkészültek. Úgy gondolom, hogy nagyon jól végzik a dolgukat az oltópontok, és én ezt köszönöm is nekik. Flexibilitás van, átgondoltság és felelősségtudat.”