Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,84 Ft
Euró
386,47 Ft
Font
454,21 Ft
Bitcoin
69,477 $

Mini-Dubaj: 190 ezer köbméter illegális hulladékot kell elszállítani Rákosrendezőről

Közben a nemrég történt hatalmas tűzeset is erősen foglalkoztatja a környék lakóit.

...svg content...Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Különös, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn. Így mindenképpen olcsóbban megszabadulhattak tőlük, mintha el kellett volna szállítani, majd ártalmatlaníttatni kellett volna azokat. A környéken élők viszont napokig lélegezték be a mindenféle szennyező anyagot tartalmazó füstöt” – mondta Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő arról a hatalmas tűzesetről, amely a közelmúltban történt a mini-Dubaj projekt számára kiszemelt területen. Mint azt megírtuk, a hónap elején a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki Rákosrendezőre, ahol vasúti talpfák égtek késő este. Az oltásban 19 jármű és több mint 50 tűzoltó vett részt, akik közül ketten megsérültek, de a helyszínen mentőellátásra nem került sor.

Nemrégiben pedig a Népszava a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult, hogy választ kapjon egy fontos kérdésre. Mégpedig annak kapcsán, mi alapján tudták pontosan megállapítani, hogy a jelentős mennyiségű – száz méter hosszú, húsz méter széles öt méter magasságú rakás – 10 ezer köbméter talpfa leégése nem volt káros az egészségre, de érdeklődtek a tűz okáról is. Az igazgatóság pedig a következő választ adta: „A katasztrófavédelmi mobil labor az oltás ideje alatt a tűz százméteres körzetében, valamint lakott területen végzett méréseket. Lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, de a füst szagát a környéken érezni lehetett”. Soron kívül Autoimmun betegségekre utalhat az, ha valakit gyakran gyötörnek rémálmok

De hozzátették azt is: „A tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról”. Emellett beszámoltunk arról is, hogy a „mini-Dubajnak” nevezett tervek keretében legalább 1900 milliárd forintnyi értékű irodaház és luxuslakás jönne létre mintegy 60-65 hektárnyi területen a mostani Rákosrendező területén, továbbá 25-30 hektárnyi közpark létesítése is tervben van. Februárban pedig megkezdődött a terület előkészítése, felszólítást kaptak a bérlők, továbbá újabb részletek is napvilágot láttak a projekt kapcsán. Az erről szóló törvényjavaslatot egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be még március végén.

A terület megtisztítását – beleértve az ott élők és a cégek kiköltöztetését és a terület kármentesítését – a magyar kormány vállalta, az ezzel összefüggő munkálatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) már meg is kezdte. A hírek szerint eddig a korábbi bérlők alig 30 százalékával sikerült megegyezni, ám még az erősen szennyezett terület kármentesítésével is foglalkozni kell. Az ÉKM szerint „Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik. A sok esetben komoly egészségkárosító hatással bíró hulladék elszállítása a környéken élők és minden budapesti érdeke. Láthatóan eddig se az ott élőket és az érintett kerületi önkormányzatokat nem zavarta. De a minisztérium megteremti az ott élőknek és minden budapestinek az egészséges, rendezett és fejlődő környezetet”.

Egyúttal kiemelték, már fel is mérték a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladékot: a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár), az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert, ráadásul ennek a jelentős része egészségre ártalmas. Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik, a hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése, illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Míg az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg – derül ki a cikkből.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.