Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,44 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
462,13 Ft
Bitcoin
62,453 $

Öt éven belül átmehet az emberi teszteken a mesterséges intelligencia

Jensen Huang szerint néhány év múlva már nem lehet megkülönböztetni az MI-t az emberi gondolkodástól.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Technológia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang pénteken, a Stanford Egyetemen tartott gazdasági fórumon többek között arról beszélt, véleménye szerint a mesterséges általános intelligencia (AGI) akár öt éven belül megérkezhet – írja a VG. A cikkben megjegyzik, Huang a világ vezető mesterséges intelligencia chipgyártóját vezeti, ezeket olyan rendszerek létrehozásához használják, mint az OpenAI vagy a ChatGPT.

A lap szerint a számítástechnikai guru arra a kérdésre válaszolt: mennyi időbe telik a Szilícium-völgy egyik régóta dédelgetett céljának megvalósítása, azaz az emberhez hasonlóan gondolkodni képes számítógépek létrehozása. Huang azt gondolja, a válasz nagyban függ attól, hogyan határozzák meg a célt. Ha a definíció az emberi teszteken való megfelelés képességét jelzi, akkor az AGI hamarosan megérkezik – magyarázta. Soron kívül Változékony időnk lesz szerdán, néhol jégdara és hózápor is lehet

Az AI jelenleg simán átmegy olyan teszteken, mint mondjuk egy jogi ügyvédi vizsga, viszont továbbra is nehézséget jelent számára egy olyan dolog, mint például egy gasztroenterológiai felmérés. Huang szerint azonban öt éven belül ezeken is simán átmegy, azaz nem lehet majd megkülönböztetni, hogy egy ember, vagy egy mesterséges intelligencia válaszol a kérdésekre – emelik ki a cikkben.

Huang ezt követően kitért arra a kérdésre is, hogy hány további chipgyárra, az iparágban „fab”-nak nevezett gyárra van szükség az AI-ipar terjeszkedésének támogatásához. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója szerint sokkal többre, míg Huang azt mondta: ez kétségtelenül igaz, viszont a chipek idővel egyre jobbak is lesznek, vagyis nem kell majd olyan sok belőlük.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Elon Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját „árulás” miatt. A techguru egészen pontosan azt állítja, hogy Sam Altman és az OpenAI elárulta a ChatGPT gyártójának alapítói céljait, miszerint a profitszerzés helyett az emberiség javát szolgálja. De azt is megírtuk, hogy a mesterséges intelligencia lesöpörheti a telefonos applikációkat is, míg az MI technológiák úttörői szerint sürgősen szabályozni kell a deepfake-tartalmakat.