Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Elon Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját „árulás” miatt

A techguru azt állítja, hogy Sam Altman és az OpenAI elárulta a ChatGPT gyártójának alapítói céljait, miszerint a profitszerzés helyett az emberiség javát szolgálja.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP értesülései szerint Elon Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant is, amiért szerinte elárulták a ChatGPT gyártójának alapítói célkitűzéseit. Musk a San Francisco-i Legfelsőbb Bíróságon nyújtotta be keresetét, melyben állítja, hogy amikor az OpenAI létrehozását finanszírozta, megállapodást kötött Altmannal és Greg Brockmannal, mely arról szólt, hogy az AI-vállalatot nonprofit szervezetként tartják fenn, mely a köz javára fejleszt technológiát.

A perben az áll, hogy az alapítói megállapodás értelmében az OpenAI a kódját a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tenné, ahelyett, hogy azt kizárólagosan bármely magáncég számára biztosítaná. Musk állítása szerint azonban az OpenAI és vezetői a Microsofttal való szoros kapcsolatukkal „lángra lobbantották” ezt a megállapodást, és „elferdítették” a vállalat küldetését. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

A Musk által csütörtökön benyújtott kereset szerint:

„Az OpenAI, Inc. a világ legnagyobb technológiai vállalatának zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált: ez pedig a Microsoft. Az új igazgatótanácsa alatt nem csak fejleszt, hanem ténylegesen továbbfejleszt egy AGI-t, hogy maximalizálja a profitot a Microsoft számára, ahelyett, hogy az emberiség javát szolgálná.”

Az AGI kifejezés olyan általános célú mesterséges intelligencia-rendszerekre utal, melyek a legkülönbözőbb feladatokban ugyanolyan jól, vagy akár jobban teljesítenek, mint az emberek. Musk szerződésszegés, bizalmi kötelezettség megszegése és tisztességtelen üzleti gyakorlat miatt perel, mindemellett pedig azt is szeretné elérni, hogy senki beleértve a Microsoftot is, ne tudjon hasznot húzni az OpenAI technológiájából.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.