Mesterséges hasnyálmiriggyel kezelhető az 1-es típusú cukorbetegség

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 21. - 15:29

A Cambridge-i Egyetem tudósai ígéretes eredményekről számoltak be a fiatal diabéteszes gyermekeken végzett kísérletekről.

2020-ban a Cambridge-i Egyetem tudósai forgalomba helyezték a világ első engedélyezett, letölthető okostelefonos alkalmazásával működő mesterséges hasnyálmirigyét az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére.

Más, fejlesztés alatt álló mesterséges hasnyálmirigy-technológiákhoz hasonlóan az eszköz a pankreász szerepét hivatott betölteni a cukorbetegeknél, amikor a szerv már nem képes a vérből történő glükózfelvételhez szükséges inzulin előállítására.

A csapat CamAPS FX okostelefon-alkalmazása egy glükózmonitorral és pumpával működik együtt: egy összetett algoritmus segítségével meghatározza, hogy a felhasználónak mikor van szüksége inzulinra, és pontosan adagolja azt.

A nemrégiben közzétett tanulmány vizsgálatának célja az volt, hogy megnézzék, a technológia milyen előnyökkel járhat a kisgyermekek számára, akiknél az 1-es típusú cukorbetegség kezelése különösen problematikus a rendszertelen étkezés és aktivitás, valamint a szükséges inzulinmennyiség nagyfokú változékonysága miatt.

A vizsgálatban 74, egy és hét év közötti, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek vett részt; valamennyi alany 16 héten keresztül használta a CamAPS FX mesterséges hasnyálmirigy-rendszert. Ezt követően a jelenlegi, szenzorral kiegészített pumpás terápiának nevezett technológiát alkalmazták, amelyben a szülők szintén 16 héten keresztül figyelték gyermekük glükózszintjét, és manuálisan állították be az inzulin adagolását a pumpán keresztül.

A CamAPS FX applikáció használata során a gyerekek a nap 71,6 százalékát töltötték a glükózszint céltartományában, ami mintegy 9 százalékponttal, azaz 125 perccel több, mint a kontrollcsoport esetében; emellett az idő 22,9 százalékában emelkedett vércukorszinteket mértek, ami kilenc százalékponttal alacsonyabb a kontrollnál.

A mostani volt az első eset, hogy a korszakalkotó rendszer több hónapon keresztül bizonyította hatékonyságát a fiataloknál. Jelenleg a technológia csak az Egyesült Királyság fejlettebb kórházaiban érhető el, viszont az orvosok abban reménykednék, hogy amint kibővítik a vizsgálatok portfólióját, egyre több helyen beszerezhetik majd az eszközt a rászorulók.