Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Merkely Béla: öt kérdés és öt válasz az omikronról

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédet mond a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), illetve a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének közös konferenciáján, a Hungarostudy 2021 nevû kutatást bemutató eseményen Budapesten, a KINCS központjában 2022. január 13-án. Jobbról Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese. MTI/Soós Lajos
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora most összegyűjtötte az öt leggyakoribb kérdést az omikron kapcsán, és meg is válaszolja őket.

A szakemberrel készült videót a kormány tette közzé Facebook-oldalán, melyben összegyűjtött öt olyan kérdést az omikron variáns kapcsán, melyek jelenleg a legégetőbbek, erre pedig azért is van szükség, mert a variáns szélsebesen terjed a világban, ennek okán pedig meglehet, egy ideig még nem szabadulunk meg a koronavírustól.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Tart-e már a járvány ötödik hulláma?

Az ötödik hullám az omikron megjelenésével indult el, miután a delta hullám szépen lecsengett. Nagyjából jelenleg a betegek 20-30 százaléka lehet, akik a delta variánssal fertőződtek meg, és ez az emelkedés, melyet újév óta látunk, egyértelműen az omikron variánsnak köszönhető.

Milyen tünetei vannak az omikron variánsnak?

A három oltás ma a teljes oltás, a három oltás esetében az omikron variáns által okozott megbetegedés egy enyhe felső légúti megbetegedés formájában jelentkezik. Fontos kiemelni, hogy ez várható a három oltás esetében, de természetesen a jelentős fertőzőképesség, illetve a jelentős terjedési sebesség miatt szinte bizonyos, hogy valamennyi oltatlan meg fog fertőződni.

Még a delta, vagy már az omikron variáns fertőzhetett meg?

Ha jelentős tünetek vannak, akkor a delta a valószínűbb, de mint ahogyan a korábbiakban is említettük, oltatlanok esetében az omikron is tud súlyos lefolyású intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést okozni.

A ma elérhető oltások védenek az omikron variáns ellen?

Védenek, teljes oltás esetében a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől, és a haláltól.

Milyen gyorsan fertőz az omikron variáns?

Nagyon gyorsan, nagyon magas számokat lehet látni, erre példa, hogy néhány nappal ezelőtt Franciaországban már közel 300 ezer eset volt naponta, és az egész világban közelít az 5 millió eset per nap esetszámhoz, ami hatalmas számokat mutat.