Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Medvegyev: Moldova csak úgy tud az EU-hoz csatlakozni, ha létrehoznak egy „nagy Romániát”

Maia Sandu moldovai elnök (j) sajtótájékoztatót tart Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével Chisinauban 2022. május 4-én. MTI/EPA/Dumitru Doru
not image

Nagy Noel

2022. június 28. - 14:01

Kétségtelenül a hét egyik legfontosabb híre az volt, hogy az Európai Unió megadta a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke szerint Moldova Európai Uniós tagsága lehetséges, de nem közvetlenül, hanem közvetett módon egy „nagy Románia” létrehozásával – idézte a FARS.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

„Moldova beállt a hosszú sorban az EU-csatlakozásért, ami évtizedekig fog tartani. Jó utat! De ők hamarabb akarják! Ebből fakadóan lehet máshogy is EU-tagságot szerezni: egy nagy Románia létrehozásával”

Medvegyev szerint a román politikusok már régóta nyomnak körtáncot Moldova körül, napjainkban szó szerint ez történik. Mint fogalmazott, ez rendkívül szórakoztató, viszont a következmények kevésbé lehetnek azok.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a bejelentést követően kijelentette, hogy ez az Európai Unió belső ügye, hogy kinek garantálnak tagjelölti státuszt, de hangsúlyozta, hogy ezzel a folyamattal nem okozhatnak nagyobb problémát, mint ami jelenleg van.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Peszkov hangsúlyozta azt is, hogy a volt szovjet tagköztársaságoknak adott tagjelölti státusz nem ronthatja tovább Brüsszel és Moszkva kapcsolatát, ugyanakkor elmondta, hogy Moldova sajnos azzal asszociálja a tagjelölti státuszát, hogy oroszellenes politikát folytat.

A szóvivő elmondása szerint attól, hogy tagjelöltek lettek, még nem biztos, hogy tagok is lesznek. Mint hangsúlyozta, a szovjet időkben diplomataként dolgozott Törökországban és ők is mindent meg próbáltak tenni az európai integrációért, mégsem jártak sikerrel.