Fantasztikus videón csodálhatjuk meg a SpaceX Mars-rakétáját

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. október 28. - 01:38

A SpaceX nemrégiben közzétett egy 90 másodperces klipet, amelyen az látszik, mennyit fejlődött a Starship-projekt az elmúlt esztendőkben.

A Gateway to Mars, magyarul Átjáró a Marsra című előzetesben végignézhetjük, ahogyan a Starship prototípusa a sorozatos kudarcok ellenére végül teljes egészében áll a kilövőállomásokon, és várja, hogy ismét az égbe emelkedhessen.

Annak ellenére, hogy a hatalmas méretekkel rendelkező űrrakéta korábbi tesztjei folyamatos kudarccal zárultak, idén májusban az ötödik, SN15 névre keresztelt prototípus végül sikeresen felszállt és landolt a kijelölt helyen, amit óriási előrelépésként könyveltek el.

Csütörtökön felizzott az első, Föld körüli keringésre is alkalmas Starship űrhajó Raptor erőforrása, melyet arra terveztek, hogy képes legyen átvészelni az akár több hónapig tartó rakományszállítást is – írta a Space.com magazin.

Az első éles felszállás az elkövetkező hónapok valamelyikében történhet meg, azt egyelőre azonban nem tudni, pontosan mennyit kell még várni rá, hiszen a Szövetségi Repülési Igazgatóság jóváhagyási procedúrája még jelenleg is tart, így szinte lehetetlen megjósolni, mikorra fejeződhet be.