Már a közösségi médiában is támadja az ujgurokat a kínai kormány

Fotó: MTI/EPA-ANP/Remko De Waal
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Facebook szerint kínai hackerek hamis fiókokat és weboldalakat létesítettek annak érdekében, hogy feltörjék az ujgur muszlim állampolgáraik mobiltelefonjait, hozzáférve ezáltal személyes adataikhoz.

A közösségi média szerdán jelentette be, hogy kínai hackerek lepték el a platformot, akik álprofilokkal próbálnak meg bizalmas adatokat és jelszavakat kicsalni ujgur áldozataikból – olvasható az ABC News hírportál tudósításában.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A cég szerint kifinomult, összehangolt akcióról van szó, mely során olyan muszlim értelmiségieket céloztak meg, akik a kínai Hszincsiang tartományból disszidáltak Törökországba, Kazahsztánba, az Egyesült Államokba, Szíriába, Ausztráliába és Kanadába.

A kiberbűnözők hamis fiókokat hoztak létre ujgur újságírók és emberi jogi aktivisták nevében, amellyel az ártatlan muszlim közösséget próbálják meg átverni. A szóban forgó fiókokról különböző weboldalak linkjeit osztják meg és küldözgetik, amelyek a valós ujgur honlapok tökéletes másai azzal a különbséggel, hogy bejelentkezéskor egy malware segítségével eltulajdonítják a regisztrált júzerek adatait.

A hackerek egy úgynevezett keylogger szoftverrel később képesek beazonosítani az áldozat pontos tartózkodási helyét, mint ahogyan nyilván tudják tartani, éppen milyen karaktereket és kifejezéseket pötyögött be az érintett a mobiltelefonjába vagy számítógépébe.

2019-ben és 2020-ban kevesebb mint 500 ujgurt értek hasonló támadások a Facebookon, az elmúlt néhány hónapban azonban ennek többszörösét detektálták az amerikai techóriás szakemberei, ami miatt fokozott figyelmet szentelnek a jelenségnek.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági tanácsának vezetője elmondta, egyre intenzívebben ellenőrzik algoritmusokkal a kamu fiókokat, így időben tiltani tudják őket, bár nincs könnyű feladatuk, hiszen óriási az utánpótlás.