Dollár
388,34 Ft
Euró
397,79 Ft
Font
469,78 Ft
Bitcoin
23,050 $

Már a közösségi médiában is támadja az ujgurokat a kínai kormány

Fotó: MTI/EPA-ANP/Remko De Waal
not image

Kulcsár Péter

2021. március 25. - 21:55

A Facebook szerint kínai hackerek hamis fiókokat és weboldalakat létesítettek annak érdekében, hogy feltörjék az ujgur muszlim állampolgáraik mobiltelefonjait, hozzáférve ezáltal személyes adataikhoz.

A közösségi média szerdán jelentette be, hogy kínai hackerek lepték el a platformot, akik álprofilokkal próbálnak meg bizalmas adatokat és jelszavakat kicsalni ujgur áldozataikból – olvasható az ABC News hírportál tudósításában.

Soron kívül Rogán-Gaál Cecília ibizai fürdőruhás fotója mindent is visz

A cég szerint kifinomult, összehangolt akcióról van szó, mely során olyan muszlim értelmiségieket céloztak meg, akik a kínai Hszincsiang tartományból disszidáltak Törökországba, Kazahsztánba, az Egyesült Államokba, Szíriába, Ausztráliába és Kanadába.

A kiberbűnözők hamis fiókokat hoztak létre ujgur újságírók és emberi jogi aktivisták nevében, amellyel az ártatlan muszlim közösséget próbálják meg átverni. A szóban forgó fiókokról különböző weboldalak linkjeit osztják meg és küldözgetik, amelyek a valós ujgur honlapok tökéletes másai azzal a különbséggel, hogy bejelentkezéskor egy malware segítségével eltulajdonítják a regisztrált júzerek adatait.

A hackerek egy úgynevezett keylogger szoftverrel később képesek beazonosítani az áldozat pontos tartózkodási helyét, mint ahogyan nyilván tudják tartani, éppen milyen karaktereket és kifejezéseket pötyögött be az érintett a mobiltelefonjába vagy számítógépébe.

2019-ben és 2020-ban kevesebb mint 500 ujgurt értek hasonló támadások a Facebookon, az elmúlt néhány hónapban azonban ennek többszörösét detektálták az amerikai techóriás szakemberei, ami miatt fokozott figyelmet szentelnek a jelenségnek.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági tanácsának vezetője elmondta, egyre intenzívebben ellenőrzik algoritmusokkal a kamu fiókokat, így időben tiltani tudják őket, bár nincs könnyű feladatuk, hiszen óriási az utánpótlás.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.