Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Magyarország nem vétózott, az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalást Ukrajnával

Orbán Viktor a szavazás kezdete előtt kisétált a teremből, így lehetővé tette, hogy a másik 26 ország vezetője megszavazza a csatlakozási tárgyalások elindítását.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (b) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (j2) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Charles Michel a közösségi oldalán közzétett üzenetében közölte: a csütörtökön megkezdődött, kétnaposra tervezett brüsszeli uniós csúcstalálkozón részt vevő tagállami vezetők tagjelölt státuszt adtak Georgiának.

Közölte továbbá, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét.
Tájékoztatása szerint a tagországok állami-, illetve kormányfői felkérték az Európai Bizottságot, hogy márciusig készítsen jelentést arról, hogy miként értékeli Bosznia-Hercegovina kritériumoknak való megfelelését a döntés meghozatala érdekében. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A döntés a remény egyértelmű jele Ukrajna népe és az európai kontinens számára

– tette hozzá.

Charles Michel az Európai Tanács épületében rövid nyilatkozatot adott uniós újságíróknak, amelyben a tanácsi elnök történelmi pillanatnak nevezte a döntés – ami szavai szerint – az Európai Unió hitelességét és erejét mutatja.

A döntés megszületett, megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

– fogalmazott.

Hangsúlyozta továbbá, a döntés rendkívül erős politikai üzenetet hordoz az unió támogatásáról, és megmutatja az ukrajnaiaknak, hogy az Európai Unió az oldalukon áll.

A tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke továbbá közölte, a csúcsértekezlet most a hosszútávú uniós költségvetés felülvizsgálatának vitájával folytatódik, amelynek hangsúlyos pontja lesz az Ukrajnának négyéves időtartamra szánt 50 milliárd eurós támogatás. Michel reményét fejezte ki, hogy a tagállamok egyhangúlag támogatják majd az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló döntést.

A döntés után Orbán Viktor egy Facebookra feltöltött videóban jelezte, hogy véleményük szerint Ukrajna uniós tagsága továbbra is rossz döntés, azonban 26-an ezt szeretnék, így végül hagyták, hogy menjenek a maguk útján.

Egy több mint érdekes és izgalmas interjú készült Szoboszlai Dominikkel

Exkluzív interjút adott Szoboszlai Dominik a Spíler 1 TV-nek, amit szombat este vetítenek le.