Hamarosan Magyarországon is két évszakos klíma lehet

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.17 - 23:21

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint komoly átrendeződés zajlik az éghajlatban, és az sem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben eltűnhet a négy hagyományos évszak.

Az ATV Start című műsorában a szakember elmondta, az elmúlt napokban, lassan hetekben tapasztalt kánikula jól mutatja azt, amit már kutatások is bizonyítanak: az elmúlt 20-30 évben jóval extrémebbé vált az időjárás.

Pintér Ferenc szerint nagyon komoly átrendeződés zajlik a klímánkban, lényegében közeledünk a két évszakos klímához. Ez egyáltalán nem veszélytelen, ez ugyanis azt jelenti, hogy az életkörülményeink lényegesen megváltoznak, amihez viszont nem vagyunk hozzászokva, így nagyon komoly terhelés éri az emberi szervezetet.

Az elmúlt napokban tapasztalt párás, trópusi melegben például a szervezet nem képes párologtatni. Ezt a keringési, légzőszervi és szívbetegségben szenvedők különösen megérzik, és hiába nincsen front, a frontérzékenyek számára is komoly terhelés, hiszen bárhol, bármikor kialakulhatnak zivatarok – figyelmeztetett.

Pintér Ferenc azt javasolja, ilyenkor csökkentsük a terhelést (fizikait és mentálisat egyaránt), az izzadással járó tevékenységeket pedig 1-2 órára rendszeresen szüneteltessük. Keressünk hűvösebb, akár légkondicionált környezetet, ezzel lehetőséget adva a szervezetünknek, hogy egy kicsit megpihenjen.

A szakember úgy gondolja, nem sok jóval kecsegtet a klímaváltozás a jövőre nézve sem, így az embereknek akklimatizálódniuk kell:

“Arra kell készülni, hogy egyre több támadás fogja érni ilyen értelemben is a szervezetünket, úgyhogy erre időben fel kell készülnünk. Még augusztusban is többször számíthatunk 40 fok feletti hőségre.”