A magyarok kétharmada szerint túl drágák az élelmiszerek
A Publicus Intézet április végi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a válaszadók negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, míg 8 százalékuknak sokkal kisebb lett a bevétele.
A Népszava által ismertetett felmérés eredményeiből kitűnik, hogy rengetegen negatívan élték meg gazdasági szempontból a koronavírus-járványt, ami abban nyilvánult meg, hogy megérezték az élelmiszerárak emelkedését.
Arra a kérdésre, hogy „mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását”, a megkérdezett legnagyobb hányada, vagyis 65 százaléka a magas inflációt hozta fel indokként.
A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut bevételi forráshoz.
A romló anyagi helyzet következtében az érintettek csupán 12 százaléka kért segítséget családtagjaitól, barátaitól vagy éppen a banktól.
A drágulás mindeközben tovább folytatódhat, a kenyérért, a tejért, a húsokért és az üdítőért is a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk.
Az alapvető anyagok ára 40-50, sőt akár 100 százalékot meghaladó mértékben is megemelkedett alig pár hónap leforgása alatt, ezeket pedig megannyi élelmiszer előállításánál alkalmazzák, ilyenek például a csomagolóanyagok és a takarmányok.