Komolyan emelkedhetnek az élelmiszerárak a közeljövőben

Böllércsapat mangalicát dolgoz fel a III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XIX. Nemzetközi Böllérversenyen Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban 2020. február 22-én. MTI/Balázs Attila
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.7 - 15:20

Szakértők szerint a közeljövőben komoly áremelkedésre lehet számítani az élelmiszerek esetében és nincs rá nagy esély, hogy ez a következő fél évben korrigálódna.

Már tavaly lehetett érezni az élelmiszerárakon a koronavírus hatását, az Index által megkérdezett szakértők szerint ennek azonban nincs vége, ráadásul itthon egy madárinfluenza-járvány is súlyosbítja a helyzetet.

Vámosi Gábor, a Cornmill Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy tavaly a termények árára nagy hatással volt, hogy a határzárakkal egyidőben megrohamozták a boltot az emberek és például a liszt hiánycikk lett.

Ezúttal szerinte az lesz fontos tényező, hogy Kínával szemben – ahol tavaly hatalmas sertéspestis-járvány pusztított – az új amerikai elnök, Joe Biden több szankciót feloldott, így vélhetően hatalmas bevásárlásba kezdenek Európából megcsappant készleteik feltöltésére. A gabona tonnánkénti ára tavaly októbertől idén áprilisig tízezer forintnál is többel nőtt.

Budai Zoltán, a Bábolna Brojler Kft. és a Bábolna TETRA Kft. társtulajdonosa elmondta a lapnak, hogy a magyar baromfit importáló országok egy része az egész országot fertőzöttnek minősítette a madárinfluenza miatt, komoly bevételkiesés jelentkezett, amire rátett egy lapáttal a takarmányok drágulása.

Mind Vámosi, mind Budai úgy gondolja, ezeknek a hatása a következő hónapokban a fogyasztói árakra is meg fog mutatkozni, előbbi szerint általánosan 10-15 százalékos emelkedés várható minimum a hús, tej és gabonaipari termékekben és megjegyezte:

“Ennek megfelelően az ezekből az alapanyagokból készült feldolgozott termékek ára is jelentősen nőni fog, például mára egy rántott szelet minden komponense drágult 20–50 százalékkal a tavalyi évhez viszonyítva. Mire az összes vendéglő kinyit, nagyon meg fogunk lepődni az árakon”