Magyar felfedezés jelenthet sikert a koronavírus kezelésében

Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A lilás színekben pompázó mediterrán bodorrózsából kivont vegyületek meggátolták a koronavírus fertőző részecskéinek szaporodását a szövettenyészeteken, így könnyen elképzelhető, hogy pozitív hatással lehet az extraktum a betegség kórlefolyására.

A lilás színekben pompázó mediterrán bodorrózsából kivont vegyületek meggátolták a koronavírus fertőző részecskéinek szaporodását a szövettenyészeteken, így könnyen elképzelhető, hogy pozitív hatással lehet az extraktum a betegség kórlefolyására.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A CMC Déli Klinika, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi Intézettel közös kutatócsoportja dr. Jankovics István virológus és klinikai mikrobiológus vezetésével kimutatta, a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten a Cistus creticus, vagyis a mediterrán bodorrózsa semlegesíti/elpusztítja az új koronavírust, illetve jelentősen gátolja a szaporodását – adta hírül a Népszava.

A kutatók a közleményükben azt írták, a bodorrózsa-kivonattal akár meg lehet gátolni a vírus szaporodását, ezáltal megelőzhető a fertőzés az emlősök légzőrendszeri nyálkahártyáján is. A szakemberek bebizonyították, hogy a növénykivonat nemcsak a vírusrészecskék növekedését akadályozza, hanem kontrollálja a kóros immunreakciót, az úgynevezett citokin vihart is.

A klinika vezérigazgatója, Dr. Balázs Anna elmondta, az előzetes eredmények alapján a bodorrózsában lévő speciális hatóanyag polifenolokban dúskál, melyek blokkolják a koronavíruson kívül az összes vírusfajtán található proteineket, ebből kifolyólag képtelenek lesznek a szervekbe jutni és replikálódni.

A polifenol-tartalomnak hála gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, továbbá antioxidánsként is funkcionálnak, ami azt jelenti, hogy növelik a szervezet ellenállóképességét a virális és a bakteriális fertőzésekkel szemben egyaránt.

„Mivel a Cistus creticus nemcsak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem pozitív irányban befolyásolja az immunológiai reakciókat és természetes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, több fontos támadáspont gátlásával segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését illetve a tünetek súlyosságának a csökkentését.”

magyarázta Balázs.

A bodorrózsa jótékony hatását más gyógynövénykivonatok szintúgy növelhetik, ezért az orvosi zsályában és bíbor kasvirágban található acerolok és citrusz bioflavonoidok hozzájárulhatnak a kívánt hatás felerősítéséhez.

„A bodorrózsa a terápiás alkalmazáson túl lehetővé teszi a rizikócsoportoknál való profilaktikus alkalmazást is. Ezen túlmenően az is fontos, hogy a kórokozóra gyakorolt közvetlen hatása nem vezet a vírus elleni készítményekkel szembeni rezisztenciához.”

mondta Michlo András, a svájci Herb-Pharma cég képviselője.