Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Óriási mágneses alagút veheti körbe a Naprendszert

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy kanadai csillagász egészen bizarr modellt alkotott meg bolygórendszerünk kapcsán, elképzelése szerint ugyanis egy hatalmas méretekkel rendelkező mágneses alagútban élünk.

A Torontói Egyetem kutatója az Északi-sarkon található „sarkantyú”, valamint a nemrégiben felfedezett polarizált, úgynevezett Fan Region térséget vette tüzetesebben górcső alá, és egy teljesen új elméletet dolgozott ki, melynek lényege, hogy ezek a struktúrák egy hatalmas mágneses alagúthoz csatlakoznak.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Dr. Jennifer West azt feltételezi, hogy a szóban forgó szerkezet a teljes Naprendszert körülöleli, így lényegében bármelyik irányba is indulunk el az interplanetáris térben, ugyanazokba a mágneses hullámokba ütközhetünk.

West létrehozott egy saját komputeres modellt, melynek segítségével megalkotott egy szimulációt, amellyel a Földön pásztázó rádiósugarakat imitálta, és sikerült bebizonyítania, hogy valóban lehetséges a kötélszerű mágnes szálak jelenléte, amik szorosan egymáshoz kapcsolódva kialakítják a csőhöz hasonlító monstrumot.

A csillagász szakember számításai szerint nagyjából 350 fényév hosszúságúak lehetnek ezek a kozmikus szerkezetek, ami azt jelenti, hogy a Naprendszerben létrejött struktúra is sokkal messzebbre nyúlhat.

Egyelőre csupán egy merész elméletről beszélhetünk, ezért az elkövetkező években arra fókuszálnak majd, hogy minél több bizonyítékkal alá lehessen támasztani a mágneses alagutakról szóló teóriákat.

Mivel a mágneses mezők nem léteznek pusztán izolációban, így előfordulhat, hogy egymással szoros összeköttetésben állnak, ezáltal nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy egy komplex, egész Tejútrendszert átfogó hálózat állhat a jelenség mögött.