Tejútrendszerből származó misztikus rádióhullámokra bukkantak csillagászok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 10:23

Egyelőre azt sem tudni, valójában egy égitest, netalán földönkívüli intelligens civilizációk jeleit sikerült-e befogniuk a kutatóknak.

A CNN beszámolójából kiderült, asztronómusok is csupán találgatnak azon furcsa rádiójelek kapcsán, amelyeket a Tejútrendszer közepében azonosítottak, és bár rendkívül intenzívek voltak, véletlenszerűen eltűntek a kozmosz mélyén.

Az objektum először láthatatlannak bizonyult, később egyre fényesebbé vált, majd elhomályosodott, és ismét felbukkant, ezeket a jelenségeket pedig jelenlegi tudomásunk szerint lehetetlenség megmagyarázni.

A tudósok az Ausztrál Négyzetméteres Tömbös Útkereső (ASKAP) rádiótávcső segítségével detektálták a nem mindennapi sugárzást, melynek kilengései leginkább egy hihetetlen sebességgel pörgő pulzáréra hasonlítottak, ám fontos hozzátenni, hogy sokkal erőteljesebbek voltak.

Mindössze 24 órán keresztül tudták nyomon követni a különleges égi fenomént, és bár több űrteleszkópot is az objektumra állítottak, nem sikerült beazonosítaniuk a pontos forrást.

Asztrofizikusok megállapították, hogy a fény oszcillációja egyetlen irányból érkezett, ami idővel folyamatos forgást mutatott, tehát a pulzárral kapcsolatos elméleteket kapásból ki lehet zárni.

Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy eddig felfedezetlen kozmikus égitestet találtak, ami galaxisunk centrumában ólálkodik, és elkerülte a figyelmünket, ezért érdemes lehet a régió további megfigyelései irányába újabb erőfeszítéseket tenni.