Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Madeleine McCann-ügy: megszólaltak a szülők, akik elvesztették a pert a nyomozóval szemben

Fotó: Unsplash/Masaaki Komori
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 20. - 18:57

Miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy határozott, hogy a házaspár magánélethez való jogát nem sértette meg a volt portugál nyomozó, az eltűnt kislány szülei csalódott hangvételű közleményt adtak ki.

Madeleine McCann rejtélyes eltűnésének ügyéről szinte mindenki hallott már, ráadásul a kislány 2007-ben, vagyis 15 évvel ezelőtt tűnt el Portugáliában. Azoknak, akik esetleg még nem hallottak a kislány rejtélyes eltűnésének ügyéről, íme egy rövid összefoglaló:

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

A 2003-ban született brit Madeleine Beth McCann 2007. május 3-án este tűnt el a portugáliai Algarve régióban található Praia da Luz üdülőhelyen lévő apartmanból, ahol szüleivel és két ikertestvérével, illetve a család baráti társaságával együtt nyaraltak.

A szülők őt és az ikreket este 20:30-kor lefektették aludni a földszinten, majd a szülők és barátaik egy 55 méterre lévő étteremben vacsoráztak. Noha a szülők az este folyamán több alkalommal is ránéztek az alvó gyermekekre, este 10 órakor a kislánynak már csak hűlt helyét találták: a következő hetekben hihetetlen nyomozás indult, melynek során a portugál rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy Madeleine a lakásban vesztette életét, halálát pedig a szülők tussolták el.

Bizonyítékok hiányában azonban ez a feltételezés elhalványult, a szülők pedig magánnyomozókat béreltek fel, hogy kiderítsék, mi történt kislányukkal azon az estén. Azóta megannyi találgatás és elmélet látott napvilágot a rejtélyes eltűnéssel kapcsolatban, a szülők pedig a nemzetközi nyomozás mellett saját nyomozást indítottak magánnyomozókkal, máig eredménytelenül.

Madeleine McCann szülei csalódottságuknak adtak hangot, miután elvesztették a jogi csatát egy volt portugál nyomozó megjegyzései miatt: Goncalo Amaral ugyanis egy könyvben, egy dokumentumfilmben és egy interjúban is állította, hogy a szülőknek, vagyis Kate és Gerry McCannnek közük volt hároméves kislányuk eltűnéséhez.

Noha a házaspár panaszt nyújtott be az EJEB-hez, melyben azt kifogásolták, hogy szerintük a volt nyomozó nem tartotta tiszteletben a magánélethez való jogukat, a Bíróság kedden elutasította azt: az EJEB ugyanis úgy ítélte meg, hogy az ellenük szóló állítások már jóval azelőtt széles körben nyilvánosságra kerültek, hogy Amaral könyve 2018 júliusában megjelent.

McCannék az ügyvédjük által kiadott nyilatkozatukban kijelentették, “természetesen csalódottak” az Emberi Jogok Európai Bíróságának ma bejelentett döntése miatt, azonban “sok minden változott azóta, hogy 13 évvel ezelőtt jogi eljárást indítottunk Amaral, kiadója, valamint a műsorszolgáltató ellen” – idézte a nyilatkozatot az Independent.

Közlésük szerint “egy és csakis egyetlen okból” léptek fel az ügyben, nevezetesen, hogy “Amaral megalapozatlan állításai negatívan befolyásolták Madeleine keresését”. Hozzátették, ha a közvélemény valóban azt gondolná, hogy közük van lányuk eltűnéséhez, valószínűleg nem is keresnék a lehetséges nyomokat és nem is jelentenének a hatóságoknak a releváns információk kapcsán. Végezetül köszönetet mondtak a brit, a német és a portugál rendőrség munkájáért is, hozzátéve, hogy remélik, bíróság elé állítják a felelősöket.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.