Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

Madárinfluenza-világjárvány fenyegetheti az emberiséget

Bhopál, 2021. január 7. Munkás fertőtlenít egy csirkefarmon, hogy megakadályozza a madárinfluenza terjedését az indiai Bhopálban 2021. január 7-én, miután több indiai államban is találtak a vírussal fertőzött szárnyasokat. MTI/EPA/Szandzsív Gupta
not image

Kulcsár Péter

2021. március 16. - 18:17

Az orosz egészségügyi hatóságok figyelmeztettek, hogy a H5N8 madárinfluenza vírus szárnyasokról átterjedhet emberekre is, ezért fokozott odafigyeléssel kell nyomon követni a kórokozó mutációját.

Oroszországban februárban azonosítottak hét H5N8 vírussal megfertőződött személyt, akik feltehetően az egyik csirkefarmon kaphatták el baromfiaktól a betegséget.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

A TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában Anna Popova, az orosz Roszpotrebnadzor állami közegészségügyi hatóság igazgatója elmondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus emberről emberre is terjedhet.

Oroszország februárban jelezte a WHO felé, hogy detektálták az első H5N8 emberi megfertőződést. Habár a páciensek semmiféle tünetet sem produkáltak, mindez nem jelenti azt, hogy ne tudták volna továbbadni a kórokozót egészséges személyeknek.

Popova közölte, a Roszpotrebnadzor a szibériai központú Vektor állami kutatóintézet közreműködésével időben észlelte a veszélyeket, így még azelőtt cselekedni tudtak, hogy nagyobb baj történt volna az incidensből.

“Szerencsére még van időnk felkészülni, hiszen létrehozhatunk egy tesztelési rendszert, valamint egy vakcinát is, miközben nyomon követjük a helyzet alakulását. Ha mindezekre nem lesz szükségünk, fellélegezhetünk, azonban ha mégis, akkor nem üres kézzel fogjuk várni a kórokozó támadását” – magyarázta a szakember.

A jelenlegi madárinfluenza-járvány már elérte Szaúd-Arábiát, Kazahsztánt, az Egyesült Királyságot, Japánt, Dániát, Franciaországot, Svédországot, Kínát, Hollandiát és Indiát is, melynek következtében több millió csirkén és egyéb szárnyason kellett kényszervágást elvégezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.