Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Madárinfluenza-világjárvány fenyegetheti az emberiséget

Az orosz egészségügyi hatóságok figyelmeztettek, hogy a H5N8 madárinfluenza vírus szárnyasokról átterjedhet emberekre is, ezért fokozott odafigyeléssel kell nyomon követni a kórokozó mutációját.

Bhopál, 2021. január 7. Munkás fertőtlenít egy csirkefarmon, hogy megakadályozza a madárinfluenza terjedését az indiai Bhopálban 2021. január 7-én, miután több indiai államban is találtak a vírussal fertőzött szárnyasokat. MTI/EPA/Szandzsív Gupta
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Oroszországban februárban azonosítottak hét H5N8 vírussal megfertőződött személyt, akik feltehetően az egyik csirkefarmon kaphatták el baromfiaktól a betegséget.

A TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában Anna Popova, az orosz Roszpotrebnadzor állami közegészségügyi hatóság igazgatója elmondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus emberről emberre is terjedhet. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Oroszország februárban jelezte a WHO felé, hogy detektálták az első H5N8 emberi megfertőződést. Habár a páciensek semmiféle tünetet sem produkáltak, mindez nem jelenti azt, hogy ne tudták volna továbbadni a kórokozót egészséges személyeknek.

Popova közölte, a Roszpotrebnadzor a szibériai központú Vektor állami kutatóintézet közreműködésével időben észlelte a veszélyeket, így még azelőtt cselekedni tudtak, hogy nagyobb baj történt volna az incidensből.

„Szerencsére még van időnk felkészülni, hiszen létrehozhatunk egy tesztelési rendszert, valamint egy vakcinát is, miközben nyomon követjük a helyzet alakulását. Ha mindezekre nem lesz szükségünk, fellélegezhetünk, azonban ha mégis, akkor nem üres kézzel fogjuk várni a kórokozó támadását” – magyarázta a szakember.

A jelenlegi madárinfluenza-járvány már elérte Szaúd-Arábiát, Kazahsztánt, az Egyesült Királyságot, Japánt, Dániát, Franciaországot, Svédországot, Kínát, Hollandiát és Indiát is, melynek következtében több millió csirkén és egyéb szárnyason kellett kényszervágást elvégezni.