Felére csökkenhet a MacBook-szállítmányok száma 2022-ben a chiphiány miatt

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 02:44

Az Apple-t is érzékenyen érintheti a globális chiphiány, melynek következtében 2022 első félévében jelentősen megcsorbulhat a laptopok értékesítése.

Ming-Chi Kuo elemző a MacRumors hírportál értesülései szerint megkongatta a vészharangokat, és leírta, hogy a koronavírus-járvány enyhülése, illetve a chiphiány erősödése miatt azt feltételezi, hogy a saját fejlesztésű M-lapkákkal ellátott laptopok esetében szignifikáns visszaesés lesz az eladások tekintetében.

Mivel egyre kevesebben kényszerülnek otthoni munkavégzésre, és a távoktatás is megszűnt, így csökkent a laptopok iránti kereslet, miközben az infláció egyaránt közbeszólt, ezáltal dönthetnek úgy a cupertinói techóriásnál, hogy visszanyesnek a szállítmányokból.

Kuo szerint az újgenerációs, feltehetően M1X vagy M2 chipekkel felszerelt MacBook Air laptopok 2022 első harmadában válnak elérhetővé, miközben a szintén saját fejlesztésű lapkákkal ellátott 14 és 16 hüvelykes képátlójú MacBook Pro készülékeket idén október-november környékén dobhatja piacra az Apple.

A legutóbbi operációs rendszer, a macOS Monterey béta verziója alapján arra lehet számítani, hogy a 16 colos MacBook Pro 3456×2234-es felbontású Retina kijelzőt kaphat, míg kisebbik testvére, a 14 hüvelykes Pro esetében 3024×1964-es felbontás várható.

Mindezekből kifolyólag arra lehet következtetni, hogy a next-gen laptopok képernyője minden eddiginél élesebb lesz, miközben teljesítményben és üzemidőben messze túlszárnyalhatják az Intel processzorokkal ellátott társaikat.