Ma este lesz a SpaceX elhalasztott kilövése – itt követheted

not image

Kulcsár Péter

2020.május.30 - 20:40

A történelmi eseményt a rossz időjárási körülmények miatt fújták le, ma éjjel azonban véglegesen útjának indulhat a techcég missziója.

A történelmi eseményt a rossz időjárási körülmények miatt fújták le, ma éjjel azonban véglegesen útjának indulhat a techcég missziója.

Az Elon Musk által vezetett cég lesz az első privát kézben lévő vállalat, amely két asztronautát juttathat el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A Demo-2 névvel ellátott expedíció során egy új korszak kezdődhet meg az űrutazás történelmében.

Hurley és Behnken (Fotó: NASA)

Robert Behnken és Douglas Hurley NASA-pilóták lesznek a SpaceX Crew Dragon űrhajóján, melyet a Falcon 9 rakéta lőhet ki a világűrbe ma este, magyar idő szerint 21:22-kor.

Az eredetileg május 27-re, 22:33-ra tervezett küldetést a körülményes időjárási viszonyok következményeképp egészen május 30-ig halasztották el.

A misszió pontos tervrajza (Forrás: SpaceX)

Ha nem szeretnénk lemaradni a nem mindennapi eseményről, akkor a NASA hivatalos YouTube-oldalán vagy a Space csatornán figyelemmel követhetjük az élő közvetítéseket, melyek már most is exkluzív tartalommal várják a látogatókat.

A két asztronauta a Launch Pad 39A kilővőállomásról fog elindulni kozmikus útjukra, mely során a Falcon 9 közel 27 ezer km/h-ás sebességre felgyorsulva éri majd el a világűrt. A Föld körüli nagyjából 16 órányi keringés után végül a Crew Dragon dokkolóegység segítségével csatlakozni fognak a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Frissítés: Helyi idő szerint szombat délután sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel a fedélzetén, akik immár harmadjára járnak az űrben.