Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Lula népirtással vádolja a Bolsonaro vezette brazil kormányt

Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal azután, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/EPA/EFE/André Borges
Dél-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hivatalos adatok szerint tavaly 99 gyermek, köztük 67 egy éven aluli halt meg a javarészt esőerdők borította területen, 2022-ben pedig több mint 11 500 maláriás megbetegedést regisztráltak.

A hírek szerint Brazília új elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva nemrégiben azzal vádolta Jair Bolsonaro szélsőjobboldali kormányát, hogy népirtást követett el az amazóniai őslakos nép, a janomamik ellen azzal, hogy utat engedett az illegális bányászatoknak.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

„Amit Roraimában láttam, több mint humanitárius válság, az népirtás. Egy előre megfontolt bűntény a janomamik ellen, amelyet egy olyan kormány követett el, amely érzéketlen a brazil nép szenvedése iránt”

– írta Lula a Twitteren, nem sokkal azután, hogy meglátogatott egy túlzsúfolt klinikát Boa Vistában.

A The Guardian szerint a brazil igazságügyi miniszter, Flávio Dino pedig rendőrségi vizsgálatot rendelt el, mondván, erős a gyanúja annak, hogy a janomamikat népirtás – vagyis egy etnikai, nemzeti, faji vagy vallási csoport részleges vagy teljes elpusztítására irányuló szándékos kísérlet – érte.

Súlyos a helyzet

A brazil kormány a hétvége folyamán közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a janomami nép lakhelyén, ugyanis a hivatalos adatok szerint tavaly 99 gyermek, köztük 67 egy éven aluli halt meg a javarészt esőerdők borította területen.

A janomamik életét nagyban megnehezítette a környéken folyó illegális bányászat, amelynek következtében többen erőszakcselekmények áldozatai lettek, emellett sokan életüket vesztették különböző betegségek, kiszáradás és alultápláltság miatt.

A Telex beszámolója alapján tovább rontotta a helyzetet, hogy Bolsonaro elnöksége idején számos egészségügyi intézményt bezártak, 2022-ben pedig több mint 11 500 maláriás megbetegedést regisztráltak.