Lukasenko tagadja, hogy köze lett volna a Ryanair-incidenshez

Fotó: MTI/AP/BelTA/Volodimir Marcul
not image

Borbély Fanni

2021. július 23. - 12:56

A Sky News Arabiának adott exkluzív interjúban Alekszandr Lukasenko belorusz elnök elmondta, hogy szerinte a nyugati országoknak nem sikerült forradalmat szítani hazájában, figyelmeztetve, hogy az említett országok Minszk elleni fellépése a közelmúltbeli repülőgép-válság miatt, valamint az illegális bevándorlás megkönnyítése olyan magatartás része, amely a világot egy harmadik világháborúba sodorja.

Lukasenko a Sky News Arábiának elmondta, hogy országa nem kényszerítette Roman Protaszevics ellenzéki újságírót szállító repülőgépet leszállására a főváros, Minszk repülőterén, megjegyezve, hogy ezt a döntést szerinte a pilóta Fehéroroszország beavatkozása nélkül hozta meg. Lukasenko azt mondta:

“Ez az információ hamis. Senkit sem kényszerítettünk arra, hogy Minszkben landoljon, és nem változtattuk meg a gép menetirányát. Ami történt, az a pilóta és a gép tulajdonosainak döntése volt. Ezért a nemzetközi rendelkezések, a nemzetközi polgári repülési szabályok és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet a felelős. Amit javasolhattunk volna, hogy segítséget tudunk nyújtani, amit ilyen körülmények között meg is tettünk”.

Úgy folytatta:

“Mint tudják, azzal vádoltak, hogy nem mondtam igazat, és hogy nem érdekem az igazmondás… Cserébe egyszerűen megkérdezhetem, van-e olyan bizonyítéka, miszerint leszállásra kényszerítettünk egy gépet? Ha ez rendelkezésre állna, akkor az egész világ és a nemzetközi közösség előtt kértünk volna bocsánatot … De a mai napig senki nem nyújtott be nekünk bizonyítékokat vagy tényeket arra vonatkozóan, hogy Minszkbe kényszerítettük a gépet”.

Az Európai Unió országaiba irányuló illegális bevándorlás megkönnyítésének kérdésével kapcsolatban Lukasenko azt mondta:

“Kérem, hogy minden egyéb előtt terjesszenek elő tényeket, hogy elősegítsük az illegális bevándorlást harmadik országokból Litvániába. Az európaiak azzal, hogy hibrid háborúval céloznának meg minket, Oroszországot, sőt Kínát, nemcsak a feszültség melegágyát teremtenék meg, hanem egy harmadik világháború felé törekednének, és erről mindenki beszél, nemcsak szakértők, ezt az egyszerű emberek is megértik”.