Clouds
21 Budapest
Dollár
356,69 Ft
Euró
387,35 Ft
Font
437,56 Ft
Bitcoin
27,269 $

Láthatatlan szellemcsillagokkal lehet tele az univerzum

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A tudósok között elterjedt egy olyan feltételezés, miszerint a galaxisokat valójában sötét anyagból álló halmaz tartja össze, amelyeket közvetlenül képtelenség érzékelni.

A legújabb tanulmányok alapján felállított hipotézisek szerint a részecskék valamilyen szinten kapcsolatban állnak a sötét anyaggal, amelyek később szellemcsillagokká alakulhatnak – olvasható a BBC Science Focus Magazine riportjában.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Ezek a csillagok később szupermasszív fekete lyukakat imitálhatnak, ezáltal rejtve maradhatnak a tudósok árgus tekintete elől – már ha igazak a hipotézisek, melyek alapján ezek az objektumok valóban léteznek.

A kísérleteket úgy állították össze, hogy felleljék a gyenge kölcsönhatásban lévő hatalmas részecskéket (WIMP), melyek feltehetően a sötét anyag legfőbb alkotórészei, valamint az úgynevezett sötét bozonokat is górcső alá vehetik, amik a látható anyag interakcióiért felelhetnek.

Minden jel arra utal, hogy a szóban forgó sötét bozonok egy nagyobb masszává tömörödhetnek, melynek révén akár csillagokat és egyéb égitesteket is létrehozhatnak. Mivel ezeknek a szellemcsillagoknak a közepében nem játszódnak le nukleáris folyamatok, és semmilyen fényt és hőt sem bocsátanak ki magukból, távcsöveinkkel egyszerűen nem lehet őket észrevenni.

Az elkövetkező években azt fogják megvizsgálni, hogy a galaxisok centrumában található fekete lyukaknak közük lehet-e a szellemcsillagokhoz, illetve az őket felépítő szubatomi részecskékhez.

Ha beigazolódna az elmélet, azzal újabb lépést tehetnének a misztikus sötét anyag detektálása és megértése felé, így megfejthetnék az asztronómia egyik legmisztikusabb rejtélyét.