Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,84 Ft
Euró
379,82 Ft
Font
442,77 Ft
Bitcoin
42,092 $

Kutatás: vérrögöt okozhat, ha a nők ezt szedik a fogamzásgátló mellett

Egy új, nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy a nem szteroid gyulladásgátlók használata önmagában is komoly kockázattal jár, összehasonlítva azokkal az időszakokkal, amikor a nők nem használtak fájdalomcsillapítót.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az orvosok, gyógyszerészek rendszerint felhívják a páciensek figyelmét, hogy bizonyos fogamzásgátló tabletták mellékhatásként vérrögök kialakulását is előidézhetik. Ám egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, ha egy-egy páciens ezek mellé még fájdalomcsillapítót is szed, a veszély felerősödhet – szúrta ki az Infostart az Origo beszámolóját.

A kutatók 2 millió, 15-49 év közötti, 1996 és 2017 között Dániában élő nő egészségügyi adatait elemezték a vizsgálat során, amely által arra jutottak, hogy a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök kockázata, amely tovább nőtt azokban a hetekben, amikor a megfigyelt nők nem szteroid gyulladásgátlót is használtak. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Hozzátették, utóbbi szerek közé sorolhatók az olyan fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen és a naproxen. Amikor tehát a két készítményt kombinálták, jelentősen megugrott a vérrögképződés kockázata.

Mint írják, a vizsgált időszakban több mint 8700 nőnél alakult ki vénás tromboembólia, vagyis a láb vénáiban vagy a tüdőben megjelenő vérrög. A tanulmány szerzői szerint ugyanakkor a vénás tromboembólia kockázata még mindig alacsonynak mondható a két gyógyszert egyszerre szedőknél is.

A BMJ orvosi szakfolyóiratban publikált tanulmányból az is kiderült, hogy 100 ezer nőből körülbelül négynél alakult ki vérrög egy hétig tartó nem szteroid gyulladásgátlók szedése során, két nőnél pedig a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után. A két készítmény egyidejű szedése esetén 100 ezer nőből 23-nál alakulhatott ki vérrög a használat hetében.