Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Kapcsolatot találtak a tudósok a fogamzásgátló és a depresszió között

Megállapításuk szerint a kombinált fogamzásgátló tabletta szedésének első két évében nő a depresszióra való hajlam, amire a tinédzserek mutatkoztak a legfogékonyabbnak.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A svéd Uppsalai Egyetem, az ausztrál Melbourne-i Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem tudósai által végzett nemzetközi kutatás során összesen 264  557 ember adatait vizsgálták meg (amit az Egyesült Királyság Biobankjából hívtak le), az eredményeiket pedig az Epidemiology and Psychiatric Sciences szaklapban publikálták.

Ez alapján fény derült rá, hogy a kutatók összefüggést találtak az ún. kombinált fogamzásgátlók, a progeszteront és az ösztrogént is tartalmazó készítmények szedése és a depresszióra való hajlam között. Ennek kockázata a gyógyszer szedésének első két évében volt a legmagasabb – írta meg az Index a Science Alert beszámolója alapján. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Kifejtették, a fogamzásgátló tablettát soha nem szedőkhöz képest a védekezési módszert használóknál 80%-kal emelkedett a depresszió esélye, főleg a kezdeti időszakban. A 20 év alattiaknál ez a rizikó 95%-os volt a kontrollcsoporthoz képest. Az összevetett adatok szerint azonban a harmadik évtől kezdve már minimálisan, csak 5%-kal volt magasabb a mentális betegség kialakulásának esélye a tablettát sosem szedők csoportjához képest.

A vizsgálatot végző szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, eredményeik nem azt jelzik, hogy veszélyesek lennének a fogamzásgátlók, mindössze arra világítanak rá, hogy a kombinált készítmények mellékhatásai között fel kell tüntetni a depresszió megnövekedett kockázatát.

„Az orvosoknak pedig a gyógyszer felírása előtt a családi és kórelőzmény ismeretében ezt a rizikót is figyelembe kell venni”

– nyilatkozta Therese Johansson uppsalai gyógyszerkutató Terri D’Arrigónak, a Psychiatric News munkatársának.

Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Rövidesen növelik a pedagógusok bérét, ami később lényegesen nagyobb lehet, függően az EU forrásaitól.