Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Hiába segít a külső csontváz a bénultakon, súlyos egészségügyi problémákat okozhat

Twitter
not image

Kulcsár Péter

2021. július 26. - 02:45

Az exoszkeletonok térnyerésével sokan azt vizionálták, hogy megoldódhatnak a bénulásban szenvedő páciensek mindennapi gondjai, ám éppen további problémákat szültek.

Az Ohio Állami Egyetem mérnökei legutóbbi tanulmányukban leírták, hogy bár valóban pozitív behatással lehet az exoszkeleton a viselőjükre, a bénultak járását és mozgását elősegítő szerkezetek ugyanakkor jelentősen befolyásolhatják a neurológiai állapotukat.

William Marras kutató elmondta, hiába próbálják meg például a hadsereg révén tökéletesíteni a külső csontvázakat, képtelenség megalkotni egy olyan eszközt, ami ne idézne elő fiziológiai bántalmakat, amiket már nehéz később orvosolni.

„Az exoszkeleton felveszi a viselője mozgását, azt viszont nem követi módszeresen, így az agynak furcsa, megtévesztő jeleket adhat le, melynek következtében az izmok túlműködése figyelhető meg, ami fájdalomhoz és sérülésekhez vezethet.”

Marras és kollégái egy olyan kutatást végeztek el, mely során különböző teszteknek vetették alá az exoszkeletonokat hordó önkénteseket, és rájöttek, hogy amikor a résztvevőknek fizikai és szellemi feladatokat egyszerre kellett végrehajtaniuk, a külső csontváz pozitív hatásait felülírták a negatív tényezők.

Amikor azt néztük, mi játszódik le az agyban, sokkal inkább egymással vetélkedő hullámokat láttunk, nem pedig összehangolt működést. Miközben egy matematikai problémával szembesültek az önkéntesek, az agyuk azt próbálta meg kideríteni, miként mozgassák az exoszkeletont, és egy rövidzárlat alakult ki.”

Habár sokan korszakalkotó találmánynak tartják az exoszkeletonokat, Marras szkeptikus, hiszen az eddigi tesztek nem mutattak olyan eredményeket, amelyek miatt érdemes lenne széles körben alkalmazni ezeket a speciális készülékeket.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.