Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Neurális interfésszel bírták mozgásra mérnökök a mesterséges külső csontvázat amputált betegeknél

Lockheed
not image

Kulcsár Péter

2021. április 26. - 14:34

Kontrollált mozgásra ösztönözték neurális interfésszel a lábakat és a karokat azoknál a pácienseknél, akik életük során elveszítették végtagjaikat.

Robotikus protézisek és szenzorok hálózatának aggyal való összehangolásával, valamint külső csontvázak, vagyis exoszkeletonok felszerelésével kutatók elérték, hogy azok is újra tudjanak járni és mozogni, akik korábban kerekesszékbe kényszerültek.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Az IEEE Spectrum tudományos magazin riportjából kiderült, hogy a speciális fizioterápia során a páciensek gondolataikkal tudták vezérelni a mesterséges végtagokat – pontosan úgy, mint ahogyan az egészséges embereknél is történik, így lényegében helyettesítették az interfésszel az idegrendszert.

A robotikus exoszkeletonokat általában előre beprogramozzák, ezáltal viselőik korlátozott üzemmódokban használhatják őket, neurális interfész segítségével azonban a páciens határozhatja meg, éppen milyen mozdulatokat szeretne végrehajtani.

Amikor csak egyszerű, mindennapos mozdulatokról van szó, akkor nem szükséges bevetni a neurális megoldást, viszont ha komplexebb, kifinomultabb dolgokat szeretnének elvégezni, mint például sportolást vagy táncolást, akkor már rendelkezésére állhat a betegek számára az új eljárás.

A videók alapján a művégtagokkal rendelkező férfi képes volt magától felülni és járni, mint ahogyan le is tudott hajolni, hogy felvegyen a földről egy tárgyat – mindez bizonyítja, mennyire kifejlett technológiáról van szó, amikor az exoszkeletonokról beszélünk.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.