Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

KSH: kevés a 25 év alatti pedagógus

Több mint kétszer annyi 60 éven felüli pedagógus tanít az általános iskolákban, mint 30 év alatti.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb oktatásügyi jelentéséből arra derült fény, miszerint egyetlen év leforgása alatt kevesebb mint 50 olyan pedagógus lépett be a rendszerbe, aki 25 évesnél fiatalabb, s a pedagógusbér-emelések ellenére továbbra is folytatódik az általános iskolai tantestületek elöregedése.

De az is megmutatkozott, hogy 2023-hoz képest nagyjából 1200 fővel csökkent az általános iskolákban oktató tanárok száma, miközben a teljes állománynak a fele idősebb 50 évesnél, a 30 évnél fiatalabb tanárok mindössze a 6,7%-át alkotják, a 60 fölöttiek aránya pedig meghaladja a 15%-ot – részletezi a HVG a KSH adatai alapján. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Hozzáteszik: bár a tavalyi adatokhoz viszonyítva valamivel nőtt a rendszerbe belépő fiatalok száma, ez a 25 év alatti pedagógusok esetében mindössze 42 főt jelent. A 2021–2022-es tanév adataival összevetve a 25 év alatti pedagógusok számában hasonló ugrás történt a tavalyi tanév során is, akkor az előző évhez képest 49-cel több pedagógust lehetett találni ebben a korosztályban.

Mint ismert, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára év elején tudatta, hogy legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien számlájukon fogják látni a megemelt fizetést. Egyúttal közölte, ez a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében.

Ugyanis 2022 és 2025 között összesen legalább 93,5%-kal növekednek a bérek. De ebben a cikkben arra is kitértünk, hogy manapság már egyre kevesebbet írunk kézzel, viszont annál többet pötyögünk az okoseszközeinken. Egy új kutatás szerint azonban több okból is fontos, hogy ne írjunk keveset kézzel, ez pedig a gyerekekre is igaz.