Közös kéréssel fordultak a kormányhoz az ellenzéki pártok

Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a "rendes" ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna. MTI/Soós Lajos
not image

Nagy Noel

2021. április 10. - 13:44

Közös nyilatkozatban kéri a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, hogy a magyar kormány ne kösse regisztrációhoz a koronavírus-vakcinák igénybevételét.

Az ellenzéki pártok által szombaton aláírt nyilatkozatban azt javasolják, hogy el kell törölni a regisztrációt a koronavírus-vakcinára, helyette pedig elég kellene legyen a TAJ-kártya felmutatása a háziorvosoknál ahhoz, hogy megkapja valaki az oltást.

Mindezt a megakadni látszó regisztrációs kedvre hivatkozva kérik a kormánytól, hiszen több virológus és orvos szerint kevesebben regisztráltak, mint ami az átoltottsághoz szükséges – írja a HVG. Ezen felül kiemelték, hogy sokan nem tudnak hozzáférni olyan könnyen az online felülethez, valamint bizalmatlanok a kormány által működtetett oldallal szemben.

A közös ellenzék azzal érvel, hogy a regisztráció eltörlésével jelentősen lehetne növelni az oltást igénylők számát, valamint azon emberek számát is, akik már megkapták a teljes immunizációt jelentő második dózis oltóanyagot.

Az ellenzék ezen felül javaslatot tett arra is, hogy az oltás helyszíneit a kormány jelölje ki példának okáért stadionokban, akár az önkormányzatok bevonásával, annak humánerőforrás- és logisztikai kapacitásainak igénybevételével.

„A vírus nem válogat jobb- és baloldal között, ezért ebben nem lehet jobb- vagy baloldali politika sem”

fogalmaztak az ellenzéki pártok.

A kormány legfrissebb beszámolói szerint már több mint négymillió magyar regisztrált az oltásra, ám ez még nem lenne elegendő a kívánt nyájimmunitás kialakításához, amelynél már nagyobb nyitások jöhetnének. A szakértők úgy saccolják, hogy a vírusvariánsokra tekintettel a lakosság 70-80 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy meglegyen a nyájimmunitás.