Több kozmetikai terméket is kivontak a forgalomból mérgezés veszélye miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 21. - 18:28

Mivel több termék esetében nem tüntették fel a címkéken az összetevőket, ezért nem maradt más választásuk a hatóságoknak, mint kivonni őket a forgalomból.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriuma nemrég tartósítószer- és nehézfémtartalmat, valamint mikrobiológiai tisztaságot vizsgált meg különböző alapozóknál, színezett arckrémeknél és henna hajfestékeknél – írta az Infostart.

A hivatalos közlemény alapján hat hennafesték forgalmazását tiltották meg, mivel sokkal több mikroba, többek között penész volt bennük annál, mint amennyit a használatot megelőző forró vizes elkeverés elpusztít.

A természetes alapú termékekben gyakran előfordulnak mikroorganizmusok, ezért gyártás során fokozottan oda kell figyelni a megfelelő hőkezelésre, máskülönben elszaporodhatnak bennük a káros élőlények.

Az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által ellenőrzött 20 henna festékből hat termék volt az előírásokban megengedettnél nagyobb mértékben szennyezett penésszel és más mikrobákkal.

Egyetlen henna festék ólomtartalma haladta meg a technológiailag elkerülhetetlen mennyiséget. E veszélyes nehézfém a szervezetben felhalmozódva mérgező lehet, a laborvizsgálaton e szempontból megbukott piperét a forgalmazók kötelesek visszahívni a vásárlóktól.

A folyékony alapozók és a színezett arckrémek tartósan, szinte egész nap az arcbőrön maradnak, ezért fontos ellenőrizni, hogy használatuk biztonságos-e. A vizsgált húsz-húszféle sminktermék egyike sem találtatott bűnösnek a mikrobiológiailag szennyezettség vagy a túlzott ólom-, kadmiumtartalom vétkében.