Vírusevő mikroorganizmusok nyomaira bukkantak az óceánok vizében

not image

Kulcsár Péter

2020. szeptember 29. - 19:22

Kétségkívül az idei év komoly jelentőséggel bír, már ami a vírusokat illeti, hiszen a COVID-19 fertőzés kórokozója szinte az egész emberiséget karanténba helyezte, nem beszélve arról, hogy a gazdaságot és magát az egészségügyet is romba döntötte.

Kétségkívül az idei év komoly jelentőséggel bír, már ami a vírusokat illeti, hiszen a COVID-19 fertőzés kórokozója szinte az egész emberiséget karanténba helyezte, nem beszélve arról, hogy a gazdaságot és magát az egészségügyet is romba döntötte.

Miközben a védőoltás kifejlesztésére várunk, jó látni, hogy a tudomány más területén is szorgoskodnak a tudósok annak érdekében, hogy áttörést érjenek el a vírusokkal kapcsolatos kutatások terén.

A Frontiers in Microbiology tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányban Ramunas Stepanauskaus, a Bigelow Óceántudományok Laboratóriumhoz tartózó Egysejtű Genetikai Központ professzora a következőképpen nyilatkozott a legújabb felfedezésről:

“Az adataink alapján kiderült, hogy rengeteg olyan egysejtű, DNS-sel rendelkező, nem fertőzőképes vírus létezik, amelyek baktérium helyett más vírusokkal táplálkozhatnak. Ez óriási meglepetésként ért minket, hiszen teljesen át kell értékelnünk a tengeri táplálékláncban a vírusok és egysejtűek által betöltött szerepeket.”

A kutatásban két egysejtű mikroorganizmusról írnak, amelyeket Maine állam partjainál találtak. Bebizonyították róluk, hogy más vírusokat is megtámadhatnak táplálékszerzés céljából, ezért érdemes lesz őket tovább vizsgálniuk lehetséges antivirális tulajdonságaik pontos kiderítéséhez.

A tudósok óceánvízből származó mintákat gyűjtöttek be, majd szekvenálták a bennük talált 1 698 élőlény genetikai örökítőanyagát. A galléros ostorosok és az úgynevezett Picozoa törzshöz sorolt egyedeknél vírusos génmaradványokra bukkantak, és mivel köztudott, hogy őket nem érheti vírusfertőzés, ezért azt feltételezik, hogy ezek az egysejtűek kórokozókat ehettek.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az efféle esetek ritkaságnak számítanak a Föld ökoszisztémájában. Habár a bolygónk jelentős vírus-biomasszával rendelkezik, csupán ezt a két fajt sikerült eddig azonosítaniuk a kutatóknak, amelyek képesek elfogyasztani a kórokozókat.

“A foszforban és nitrogénben gazdag vírusok tökéletes kiegészítői lehetnek a szénben gazdag étrendnek, amire az óceánokban élő egysejtűek szorulnak. A vírusok vízből történő eltávolításával nemcsak a fertőzőképességük csökken, hanem a tápláléklánc is komoly mértékben módosul.”

tette hozzá Julia Brown, a tanulmány társszerzője.