Most szállítják el a mérgező anyagokat a tavalyi bejrúti vegyi robbanás után

Gyászolók a bejrúti robbanásban elhunyt hozzátartozóik fényképével tiltakoznak Fadi Szavvan bíró lemondása miatt a libanoni fõvárosban 2021. február 19-én. Szavvan bírót a legfelsõbb bíróság szólította fel lemondásra. A több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó 2020. augusztus 4-i bejrúti robbanás kivizsgálására kijelölt Fadi Szavvan 2020 decemberében halált okozó gondatlanság miatt vádat emelt Hasszan Diab ügyvezetõ miniszterelnök és három volt miniszter ellen. MTI/EPA/Vael Hamzeh
not image

Borbély Fanni

2021. május 3. - 14:21

A libanoni fővárosban egy hajóra 59 konténernyi veszélyes anyagot pakoltak, amelyet a tervek szerint Németországba fognak szállítani.

A veszélyes anyagok a több száz tonna műtrágya hatalmas robbanásából származnak, amely tavaly augusztusban több mint 200 ember halálát okozta a bejrúti kikötőben, és több épületet is lerombolt a város kikötőjében.

“Ez még csak a kezdet” – mondta Andreas Kindl, Németország libanoni nagykövete – “Ez az első lépés a kikötő egy részének megtisztításához.”

“A kikötőben még sok a tennivaló, és nagyon remélem, hogy a jelenlegi kormány vagy a leendő kormány szorosan együttműködik majd a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy gyorsan tovább tudjon lépni az ígéretek és a meghozott intézkedések terén” – tette hozzá Kindl.

A Combi Lift nevű német céget bízták meg a pusztító robbanásból származó mérgező anyagok eltávolításával, a város dokkjait pedig mára megtisztították az évek óta ott tárolt mérgező és erősen reaktív vegyi anyagoktól – írja az Euronews.