Koronavírusban életét vesztette az egri kórház szülész-nőgyógyász főorvosa

Göteborg, 2014. október 4. A Göteborgi Egyetem által közreadott dátum nélküli képen Mats Brännström svéd szülész és nőgyógyász professzor vezetésével méhátültetést végeznek el egy nőn 2013-ban a svédországi Göteborgban. Brännström 2014. október 3-án bejelentette, hogy egy beültetéssel méhet kapott 36 éves asszony koraszüléssel gyermeket hozott világra 2014 szeptemberében, és az anya és kisfia – mindketten egészségesen – otthon vannak. Az orvosprofesszor mesterségesen megtermékenyített petesejtet juttatott a méh nélkül született asszony uterusába, amelyet egy 61 éves donortól kapott. (MTI/EPA/Göteborgi Egyetem/Johan Wingborg)
not image

Kulcsár Péter

2020. november 3. - 19:33

Belehalt a COVID-19 fertőzés szövődményeibe Hercska Gyula szakorvos. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 77 éves szakember kedden, a miskolci kórházban hunyt el.

Belehalt a COVID-19 fertőzés szövődményeibe Hercska Gyula szakorvos. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 77 éves szakember kedden, a miskolci kórházban hunyt el. 

Felidézték: Hercska Gyula 1967-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, 1971-ben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból, 1976-ban aneszteziológiából. Egerben előbb anya-csecsemővédelmi főorvosként, majd osztályvezető főorvos helyettesként tevékenykedett 1986 és 1989 között a megyei tanács egészségügyi osztályán, 1989-től pedig a helyi kórház család-nővédelmi tanácsadójának vezetője lett.

Több évtizeden át dolgozott a Markhot Ferenc Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán. Ismert és elismert szakemberként tudása, tapasztalata, generációk kezdő orvosainak adott biztonságot, emberi, baráti segítséget – fogalmaztak, emlékeztetve, hogy mindezek elismeréseként 2016-ban a főorvos átvehette a Markhot-díszoklevelet, a Heves megyei kórház egyik legnagyobb elismerését.