Megjelent a rendelet, immáron biztosan kötelező lesz az oltás az egészségügyiseknek

Godena-Horváth Eliza nõvér beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcina elsõ adagját egy iskolai dolgozónak a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. április 16-án. MTI/Varga György
not image

Nagy Noel

2021. július 30. - 13:43

Hivatalosan is kiadták az „egészségügyi dolgozó alapimmunizálásáról” szóló kormányrendeletet, melynek értelmében kötelező lesz felvenni nekik a koronavírus elleni vakcinát.

Az oltási programban való részvétel alapvetően valamennyi országban önkéntes, kevés helyen vezették be az egész lakosságra vonatkozó kötelező immunizációt.

A különböző országok, így már a nyugati világ országai is azonban keresik folyamatosan a lehetőséget, hogyan lehetne minél közelebb jutni a 70-80 százalékot jelentő nyájimmunitáshoz.

Ehhez pedig olykor ahhoz kell folyamodni, hogy bizonyos célcsoportok számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást, általában a szakmájuk jellegéből adódóan.

Franciaországban is például meglépték azt, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé tették a vakcina felvételét, mely döntést végül a magyar kormány is követett.

Mint az MTI hírügynökség is arról beszámolt, megjelent hivatalosan a kormányrendelet, amely elrendeli az egészségügyi dolgozók kötelező jellegű alapimmunizálást.

A rendelet augusztus 15-én fog hatályba lépni, melynek értelmében 15 napjuk van arra a beoltatlan egészségügyi dolgozóknak, hogy legalább az első dózis vakcinájukat felvegyék – árulta el Galgóczi Ágnes, az NNK vezetője a közmédiának.

A döntés értelmében tehát az egészségügyi dolgozóknak kötelező felvenni az első két adag oltást, míg a harmadik dózis továbbra is opcionális, ám a lehetőség előttük is nyitva áll.

Galgóczi elmondta, hogy az alapellátásban, járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak, a betegszállítóknak és a magánegészségügyben dolgozóknak is kötelező lesz a vakcina felvétele.

Kihangsúlyozta azt is, hogy az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak is.

A népegészségügyi vezető ezen felül jelezte, hogy azoknak is kötelező lesz a vakcina felvétele, akik az ebben az ágazatban szeretnének elhelyezkedni, nekik a foglalkoztatás megkezdése után 15 napja van az alapimmunizálás megkezdésére.